Tomáš Garrigue Masaryk (†87) – první československý prezident, který byl známý tím, že měl opravdu mlsný jazýček. O období první republiky se často mluví jako o gastronomickém ráji. Jaké dobroty se u nás v této době vařily?
Zadělávaná polévka
Často připravovaným pokrmem v Lánech byla tzv. zadělávaná polévka. Šlo o polévku zahušťovanou máslovou jíškou. A bylo jedno, jestli je to polévka masová, zeleninová nebo drůbeží. Šlo o lahodný pokrm, který dokázal zasytit.
Masarykovo cukroví
Proslulou dobrotou, která se neodmyslitelně váže k tomuto období, je Masarykovo cukroví. To na vánočním stole u Masaryků nikdy nesmělo chybět. A samozřejmě pak ani jinde. Povídá se, že recept na něj si Masaryk střežil od své maminky.
Připravuje se z křehkého těsta a jeho nedílnou součástí jsou lískové (nebo vlašské) ořechy. A ačkoli je jednoduché, patří mezi ty druhy cukroví, které z talířů zmizí jako první.
Švestkové knedlíky
Za Masaryka byl populární i na první pohled obyčejný sladký pokrm, kterým jsou švestkové knedlíky. Recept na ně se přes léta prakticky skoro nezměnil. Základem jsou brambory, vejce, mouka a samozřejmě švestek. Bez těch to nejde.
Zajímavostí možná je, že tehdy nebyly švestkové knedlíky hlavním jídlem, ale zákuskem. „Dřív se servírovala polévka, hlavní jídlo, dezert, káva a ke kávě se daly švestkové knedlíky jako moučník. Obědvalo se asi hodinu,“ popsal pro web ČT 24 Jaroslav Vašák.
Co se jedlo v československých domácnostech?
Už víme, na čem si s oblibou pochutnával prezident Masaryk. Co se ale jedlo v „obyčejných“ československých domácnostech? Ke snídani to zpravidla bývala bílá káva z náhražkového sladu a chleba. Movitější rodiny snídaly pečivo jen tence namazané máslem. Tradiční byl chléb nejen žitný, ale i pšeničný – ten býval ale spíš vzácností.

Nejčastější chyby při péči o pokojové rostliny: Proč vám žloutnou listy a jak tomu předejít
Na oběd bývala polévka, brambory, rýže nebo opět chleba. A co na večeři? Poslední jídlo dne představovalo ve většině případů chleba s bílou kávou, dojídala se polévka od oběda nebo se připravilo něco jednoduchého- třeba brambory.
Bažant po česku
Chcete si připravit nějakou dobrotu jako za dob Masaryka? A co třeba takový bažant po česku? Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 2 bažanty
- 200 g anglické slaniny
- sůl, pepř
- 200 g šalotky
- 1 dl bílého vína
Houskové smaženky:
- 2 housky
- 2 dl smetany
- muškátový květ
- sůl
- hladká mouka
- 2 vejce
- 5 cl bílého vína
- 10 g droždí
- 5 lžic oleje
Postup přípravy:
Bažanty očistěte a poté prošpikujte slaninou. Osolte, opepřete a podlijte vínem. To během pečení nezapomínejte přilévat. Pečte maso společně se slaninou a šalotkou. Nakrájenou housku namočte do smetany, přidejte sůl, muškátový květ i droždí. Vytvarujte placičky, které obalte ve vinném těstíčku a usmažte.

Karlík a továrna na čokoládu: Kdo mohl být Wonka místo Deppa? 781 tisíc litrů čokolády a další zajímavosti
Zdroje: ČT 24, Novinky, Regiony rozhlas, Culina Botanica, Lifee