Září, babí léto, kratší dny a i přesto, že zatím to tak nevypadá, tak se brzy začne hodně ochlazovat. K podzimu a září jako takovému patří neodmyslitelně také sklizeň jablek. Pojďme si tedy představit tři recepty s tímto oblíbeným ovocem, které letos prostě musíte vyzkoušet. Chybět nebude ani skořice, protože jablka a toto koření prostě patří k sobě.
Lívance se zakysanou smetanou a jablky
Lívance mohou být výbornou snídaní, brunchem ale i večeří. Proto je skvělé je dělat hned na několik způsobů. V létě jsou výborné například s čerstvým ovocem a jogurtem, a právě na podzim je ideální využít sezonu jablek a udělat si výborné lívance se zakysanou smetanou a karamelizovanými jablky.
Na lívance budete potřebovat:
2 hrnky hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 lžíce cukru krupice
2 vejce
1 hrnek mléka
2 lžíce oleje
Na karamelizovaná jablka:
2 větší jablka
2 lžičky mleté skořice
300 g cukru krystal
50 g másla
+ zakysanou smetanu na ozdobení lívanců
Nejdříve smícháme všechny potřebné suroviny na lívancové těsto a smažíme z obou stran na oleji do zlatova. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mezitím si necháme zkaramelizovat cukr, přidáme připravená jablka a lehce povaříme, aby se jablka spojila s karamelem.
Poté přisypeme skořici a přidáme máslo. Pokud by byla směs příliš hustá, podlijeme trochou vody. V misce si připravíme zakysanou smetanu, kterou můžeme smíchat podle chuti s cukrem či skořicovým cukrem. Podáváme po třech kusech, přidáme zakysanou smetanu a zalijeme karamelovo-jablečnou směsí.
Jablečná buchta s drobenkou
Nejlepší způsob, jak se zavděčit návštěvě či si jen udělat doma něco dobrého, je udělat klasickou, ale výbornou buchtu. Těsto je univerzální, tudíž se dá použít s jakýmkoliv ovocem. Vzhledem k aktuálnímu období a tomu, že většině doma přebývají jablka, tak se pojďme podívat, jak si tento dezert připravit na „jablečný“ způsob.
Na drobenku:
1 Heru
2,5 hrnku polohrubé mouky
1,5 hrnku cukru krystal
Z drobenky si jeden hrnek odeberte stranou a do zbytku směsi přidáme:
4 vejce
1 prášek do pečiva
Citrónovou kůru
Dle potřeby a hustoty těsta cca půl hrnku mléka
Na horní vrstvu budeme potřebovat:
Jablka
Cukr krystal
Mletou skořici
Odebranou drobenkovou směs řádně zamícháme s vejci, práškem do pečiva a citronovou kůrou. Můžete přidat cca 0,5 hrnku mléka, dle vlastního uvážení a struktury těsta. Poté těsto vlijeme do připraveného plechu vyloženého pečícím papírem nebo vymazaného a vysypaného moukou a pořádně rozetřeme do stran. Když bude tenčí, vůbec to nevadí.
Na těsto začneme najemno strouhat oloupaná jablka tak, aby pokryla celou plochu. Jablka zasypeme cukrem a skořicí a na závěr přidáváme drobenku. Pečeme na 175° 15-20 minut. Servírovat můžete s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou, která dodá buchtě správný šmrnc.
Ovesná kaše s jablky a skořicí
Na konec doporučím ten nejrychlejší a nejjednodušší recept a zároveň tip, jak využít jablka. Můžete si s díky nim připravit zdravou, ale zároveň vydatnou snídani, kterou budete mít hotovou za pár minut a příjemně vás zahřeje.
Budeme potřebovat:
Najemno namleté ovesné vločky
Mléko – dle preference, mohou být použity i veganské alternativy, případně voda
Med či javorový sirup
Mletou skořici
Jablko
Vlašské ořechy
Arašídové máslo
Nejjednodušší způsob přípravy ovesné kaše je dát vločky do hrnce a zalít mlékem tak, aby byly zcela ponořené. Přidáme skořici a trochu medu, aby kaše měla správný podzimní nádech. Vaříme, dokud vločky nezměknou, což trvá jen chvíli. Připravenou kaši dáme do misky či hlubšího talíře a přesuneme se k další části – dochucení a zdobení.
Oloupaná jablka si nakrájíme na úzké plátky, které na kaši položíme. Poté už můžete další ingredience přidávat dle osobních preferencí. Takovou kaši je však ideální ještě dozdobit vlašskými ořechy a arašídovým máslem.
Přejeme dobrou chuť!
Jaký recept s jablky je váš nejoblíbenější? Podělte se do komentáře.
Zdroj: TopRecepty.cz, Ochutnejorech.cz, Orklafs.cz, Autor