Oblíbené retro pokrmy devadesátek: Maso s broskví, chleba ve vajíčku, kaťák, smažák a další. Je mezi nimi váš favorit?

Devadesátá léta byla v mnoha ohledech jednoduše „svá“ – ať už šlo o módu, zábavu nebo třeba náš jídelníček. Pojďte společně s námi zavzpomínat na tradiční pokrmy z devadesátek. Kdo by si nepamatoval Katův šleh nebo typický kuřecí plátek s broskví, který nás rozděloval na dva tábory. Jaké další pokrmy typicky patří do devadesátých let?

REKLAMA

Smažený sýr

Smažený sýr alias jednoduše smažák najdete i dnes v drtivé většině tradičních restaurací. Je to taková stálice, kterou jsme si před lety zamilovali a milujeme ji vlastně dodnes. A to nejen my, ale na klasickém smažáku s hranolky a tatarkou si u nás pochutnají i turisté.

Kuřecí plátek s broskví a sýrem

Jestli je nějaké jídlo ikonou devadesátek, pak je to bezesporu kousek kuřecího masa s roztaveným plátkem sýra a na tom broskev. Kontroverzní pokrm, který už několik let zpátky rozděloval Čechy na dva tábory – jeden ho miloval a druhý z duše nenáviděl. A je tomu tak i dnes.

Katův šleh

Na tenhle legendární pokrm jste tenkrát narazili snad v každém stravovacím podniku. Tohle jídlo bohužel mnohem lépe vypadalo na jídelním lístku nežli na talíři – směs masa mezi lidmi přezdívaná „kaťák“ nevypadala pro oko kdovíjak lákavě. V devadesátých letech si na tomto pokrmu pochutnávali zejména tatínkové, kteří jej s chutí spláchli škopkem piva.

Buřty na pivu

Máte rádi buřty na pivu? Další ikonické jídlo devadesátých let, které si ale s oblibou připravujeme i dnes. Nakrájené špekáčky pečené ve směsi cibule, piva a kečupu či rajčat podávané s plátkem chleba. Kdo by to nemiloval?

Chleba ve vajíčku

Co si budeme povídat – mezi typické pokrmy z devadesátek musíme zařadit i chleba ve vajíčku, který se v té době zejména k večeři podával v mnoha českých domácnostech. Vylepšená topinka je hitem i dneska, kdy si na ní dokážeme pochutnat – třeba ještě s hořčicí a kousky cibule!

Knedlík s vajíčkem

Tohle jídlo buď milujete, nebo nenávidíte – není totiž nic mezi tím. Někdo ho už tenkrát považoval za takový pokrm z nouze, hospodyňky z devadesátých let na něj sázely v případě, kdy se potřebovaly zbavit zbytků (tedy staršího houskového knedlíku). Na kostičky nakrájený knedlík, který orestujeme na másle a zalijeme vajíčkem dneska mnohým z nás připomene dětství.

Obložený chlebíček

Klasika všech klasik! Nazvali byste snad tuhle ikonu nějak jinak? Málokteré české „jídlo“ totiž i dneska fascinuje tolik lidí po celém světě, jako právě náš obložený chlebíček. Za jeho vznikem stojí Jan Paukert, kterému už nestačily klasické jednohubky a doslal chuť na „něco většího“.

Kterou lahůdku z devadesátek jste milovali a kterou nenáviděli? A co byste si dnes s chutí dali?

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA