Co s vajíčky po Velikonocích: Jak dlouho vydrží v lednici a jak je zpracovat

Po Velikonocích se často ocitáme s přebytkem vařených vajec a otázkou, co s nimi dál. Vajíčka, která jsou symbolem nového života a obnovení, mohou být využita v různých pokrmech, ať už jde o tradiční recepty či nové experimenty v kuchyni. Pojďme si tedy říct, co s vajíčky po Velikonocích.

REKLAMA

Pokud jste si jisti, že vaše vařená vajíčka putovala rovnou do lednice do dvou hodin od jejich uvaření, můžete je v chladničce skladovat ve skořápce týden až deset dní. Je-li to možné, konzumujte je však co nejdříve, abyste si uchovali jejich čerstvost a chuť.

Co však dělat s vejci, která už byla oloupaná? Jednoduchý trik je zabalit je do potravinové fólie a uložit do dózy. Tímto způsobem si udrží čerstvost do dalšího dne. Pokud jste vejce uložili do lednice do dvou hodin od uvaření, můžete je oloupat, zabalit do fólie a užít si jejich čerstvost až po dobu tří dní. Oloupaná vejce můžete v lednici uskladnit také v misce ve vodě. Denně však vodu vyměňujte, čímž prodloužíte jejich čerstvost až na týden.

Pokud se vám nedaří všechna vařená vajíčka spotřebovat klasickým způsobem, nebojte se je použít v různých pokrmech. Zde je pár inspirací:

Vajíčková pomazánka

Pokud upřednostňujete klasiku, ale zároveň si rádi hrajete s chutěmi, pak je vajíčková pomazánka tou správnou volbou. Začněte tím, že oloupete vařená vajíčka a rozpůlíte je. Následně vyndejte žloutky a prolisujte je do misky. Tady začíná vaše kulinářská kreativita.

Tradiční recept vajíčkové pomazánky spočívá v promíchání prolisovaných žloutků s máslem, hořčicí, solí, pepřem a osmahnutou cibulí. Tato směs vytvoří krémovou a bohatou chuť, která je ideální pro namazání na čerstvé pečivo. Můžete si však dovolit trochu experimentovat.

Jemné žloutky můžete využít jako základ pro pomazánku, která se od tradičního receptu trochu odchyluje. Například je můžete rozmačkat s čerstvým smetanovým sýrem nebo tvarohem, přidat pažitku a trochu citronové šťávy. Přimíchat můžete i nadrobno nakrájené ředkvičky, které dodají pikantnost a křupavost. Nezapomeňte přidat najemno pokrájené bílky. K ochucení můžete použít různé bylinky podle vaší chuti, mletý pepř, hořčici, česnek či dokonce bylinkové pesto pro ještě intenzivnější chuťový zážitek.

Co s vajíčky po Velikonocích? ZDROJ: Pixabay

Saláty

Vajíčkový salát s majonézou je bezesporu jednou z nejtypičtějších pochoutek, kterou si řada Čechů dopřeje nejen po Velikonocích. Tato klasika, ať už podávaná jako součást obložených chlebíčků nebo jako samostatný pokrm, je prostě nepřekonatelná. Navíc, pokud preferujete zdravější variantu, můžete majonézu nahradit zakysanou smetanou či dokonce tvarohem a jogurtem, což dodá salátu lehčí a osvěžující charakter. Výbornou chuťovou rovnováhu pak zajistí kvalitní hořčice a čerstvé bylinky.

Díky svým výživovým vlastnostem jsou vejce vynikající přísadou do salátů, které mohou být mnohem lehčí než klasický salát s majonézou. Proto se nebojte je použít i v různých zeleninových salátech, kdy skvěle budou fungovat s nejrůznější listovou zeleninou. Sáhnout můžete i například po baby špenátu. Skvělá je i kombinace vařených vajíček a opečených brambor, ke kterým se skvěle hodí ředkvičky nebo mladé hráškové lusky.

Kulajda

Kulajda je tradiční česká polévka, která zahřeje nejen tělo, ale i duši. Tato hustá krémová pochoutka se skvěle hodí k čerstvému pečivu a je oblíbená pro svou výraznou a bohatou chuť. Pokud toužíte po skutečně chutné kulajdě, budete potřebovat brambory, hladkou mouku, kmín, nové koření, pepř, bobkový list, smetanu, ocet, houby, kopr a samozřejmě vajíčka.

Nejdříve krátce namočte sušené houby, aby změkly, a poté je vařte spolu s bramborami, solí a kmínem do změknutí. Nezapomeňte na nové koření, pepř a bobkový list pro zvýraznění chutí. Poté přidáte smetanu a po krátkém provaření ještě vmícháme rozmíchanou vodu s moukou. Tím dosáhnete hustoty a krémové konzistence polévky. Ještě nesmíte zapomenout vytáhnout z hrnce koření.

Na závěr polévku dochuťte octem pro osvěžující nádech a přidejte nasekaný kopr, který dodá kulajdě typickou chuť. Na talíři poté ozdobíme vejci, bez kterých by to nebyla ta správná kulajda.

Pštrosí vejce

Pokud máte chuť na něco neobvyklého s netradičním názvem, co kdybyste si zkusili připravit pštrosí vejce? Budete potřebovat mleté maso, sůl, strouhanku, olej na smažení a samozřejmě vajíčka.

Nejprve oloupejte čtyři uvařená vejce. V míse smíchejte mleté maso se dvěma syrovými vejci a osolte podle chuti. Postupně přidávejte strouhanku, dokud nedosáhnete konzistence, která umožní dobře formovat připravenou směs. Ze čtvrtiny směsi vytvarujte placičku, do kterého vložte jedno z oloupaných vajec. Ujistěte se, že je vajíčko dobře obalené masem ze všech stran. Následně obalte takto připravený karbanátek ve strouhance, abyste docílili křupavosti. Na pánvi rozpalte olej a smažte karbanátek ze všech stran dozlatova.

Zdroje: autorka, TopRecepty

Edita Folprechtová
Edita Folprechtová
Psaní je mou vášní již od střední školy, a to už je nějaký ten pátek. Miluji kulturu, popkulturu, hudbu a divadlo.

Další články
Související

Kdo ovládne český trh? Temu vs Trendyol a jejich obchodní boj

V poslední době jejich reklamy vyskakují všude. Člověk, aby se bál otevřít i lednici. Temu a Trendyol ovládly reklamu. Nejen u nás se těší čím dál větší oblibě.

Domácí filmový večer? S těmito snacky rozhodně zabodujete

Pro dobrý filmový zážitek není potřeba nutně pokaždé chodit do kina. Skvělou atmosféru si můžete vytvořit i doma.

Máte prodloužený víkend a nevíte kam vyrazit? Brno je správná volba

Dlouhé přemýšlení nad tím, kam na prodloužený víkend je u konce. Brno by mělo být mezi prvními místy na Vašem "bucket listu". Proč?

Další „americký výmysl“? Jakou má Den otců historii a kde se vlastně vzal

Posledních pár let získává Den otců na své oblibě. Kde se ale tento svátek pro všechny tatínky vzal a jaká je vlastně jeho historie?

Den dětí se blíží: Kam s dětmi za zábavou

První červnová sobota bude patřit všem dětem. Kam za zábavou a kde připravují pestrý program? Máme pro vás pár zajímavých typů na Den dětí napříč republikou.

Velikonoční tradice velí: Neuklízet, žádné pohřby i hodovat a zpívat

Čeká na nás velikonoční víkend a s ním se každoročně pojí tradice, které dodržovali z nejrůznějších důvodů naši předci a někteří se jimi řídí dodnes.