Medu se často přezdívá tekuté zlato. Jeho využití sahá dál nežli jen do naší kuchyně, kde si s ním sladíme čaj nebo ho používáme do moučníků. Má pozitivní účinky na naše zdraví, o kterých se ví již po staletí. Můžeme ho nesprávným použitím připravit o jeho cenné vlastnosti?
Med je znám už po tisíce let
Med známe cca 15 000 let. Zbožňovali ho už ve starém Egyptě, kdy byl faraonům a královským členům rodiny med dáván na jejich poslední cestu do hrobu. Zmínky o medu pochází i z řecké mytologie, která praví, že Zeus byl jako dítě krmen včelami.
Léčivé účinky medu
O tom, že med blahodárně prospívá našemu zdraví, nemůže být sebemenší pochyb. V medu najdeme celou paletu minerálních látek (hořčík, železo, draslík, mangan, vápník, sodík) a také spoustu vitamínů (vitamíny skupiny B a vitamín C). Neméně důležitou složkou jsou enzymy amyláza a sacharóza.
Med má pozitivní účinky na zdraví srdečního svalu. Saháme po něm v případě nachlazení či chřipky. Stimuluje také tvorbu serotoninu, který navozuje klidný spánek. Med může být také nápomocný při bolestech hlavy, kašli i proti závratím.
Jeho využití je rozmanité
Použití medu je opravdu různorodé. Sáhneme po něm jako po přírodním sladidle například do čaje. Kdo by si nepamatoval, že už jako dítě dostával v případě nemoci horký čaj s medem a citronem. Med se hodí i při pečení, kdy jej používáme do nejrůznějších moučníků.
A co takové vlažné mléko s medem? Na to mnohé maminky sázely u svých dětí ve snaze zajistit jim klidnější spánek. Přidat se dá i do jogurtů, tvarohů, kaší nebo třeba ovocných šťáv.
Uškodí medu horký čaj?
Zažitou klasikou je již zmíněný horký čaj s medem, na který se spoléháme, když na nás “něco leze”. Nabízí se ale otázka, jestli právě tím medu neuškodíme? Může horká voda způsobit, že med nechtěně zbavíme jeho benefitů?

Ted Cassidy z Addamsovy rodiny měl hlas jako zvon a tělo obra. Slávu si užil krátce, zemřel mladý
Aby se znehodnotily účinky medu, musel by být vystaven teplotě minimálně 80 °C po dobu alespoň jedné hodiny. Z toho plyne, že strach z jeho poškození tím, že si dáte lžičku či dvě medu do horkého čaje, je naprostý zbytečný. Tímto způsobem med opravdu o jeho zdravotní účinky nepřipravíte.
Podle čeho poznat kvalitní med?
Přirozenou vlastností medu je krystalizace. Často používané měřítko, že med musí být jedině čirý a tekutý, proto tak úplně neplatí. Krystalizace se pak liší podle druhu medu, a právě tahle vlastnost je jedním z hlavních ukazatelů kvality. Řídit se nedá ani barvou, protože barva nemá vliv na kvalitu, a navíc každý druh medu má svou specifickou barvu i odstín.
Pro koho med není vhodný?
Ačkoli bychom rádi tohle tekuté zlato doporučili úplně každému, protože nám může velmi prospět, bohužel jsou tu skupiny lidí, pro které med vhodný není – na mysli tím máme alergiky. Sporné může být užívání medu také při cukrovce, ačkoli jeho konzumace by neměla mít nijak zásadní vliv na hladinu cukru v krvi.

Zdroj: CPZP, Novinky, Lidovky, Ústecký deník, iReceptář