Zelené banány, kam se podíváte. Jak je nechat správně dozrát, aby měly co nejlepší chuť

Znáte to určitě velmi dobře. Jdete nakupovat a chcete si vzít banány. Jenže ouha, žádné krásně žluté na obzoru, místo toho jen hory zelených trsů. Co v takovém případě udělat? Rozhodně nezoufejte a klidně je kupte, protože existuje hned několik cest, jak tomuto ovoci doma trochu pomoct.

REKLAMA

Přirozené zrání

V ideálním případě dozrají banány (stejně jako jakékoli další ovoce) zcela přirozeně. Během tohoto procesu uvolňují v plynné formě ethylen, tedy přirozený rostlinný hormon. Některé druhy ho uvolní více, další jsou zase na jeho přítomnost citlivější. Pokud tedy nespěcháte, nechte banán v misce na stole a dejte mu několik dní – podle toho, v jakém stavu ho chcete.

V průměru to trvá 24 hodin až 5 dní. Umístěte banány na suché místo typu slunečného okna nebo poblíž topení. Nechte je rozhodně v trsu, pomohou si zrát navzájem.

Zrání v sáčku

Tohle trvá 24–48 hodin. Nezralé banány dejte do sáčku, může být jak papírový, tak plastový. Přidejte zralé ovoce uvolňující dostatek ethylenu jako zralý banán nebo jablko. Sáček volně uzavřete a nechte zralé ovoce, aby ethylenem povzbudilo to ostatní k rychlejšímu zrání.

Jde o postupný proces, ale rozhodně rychlejší než přirozená cesta. V závislosti na stupni zelenosti budou banány žluté do 2 dnů. Je to mimochodem skvělý způsob, jak pomoci také “tvrdohlavému” avokádu.

V troubě a bez loupání

Tahle metoda je určena pro chvíle, kdy potřebujete zralý banán TEĎ a jako přísadu na pečení například muffinů. V takovém případě je vaším přítelem trouba a nemusíte ovoce ani loupat. Trvá to maximálně 20 minut.

Troubu předehřejte na 150 stupňů Celsia a připravte si plech s pečicím papírem nebo alobalem. Na něj rozmístěte neoloupané zelené banány. Pečte je asi 15-20 minut, dokud není slupka kompletně hnědá. Vychlaďte, oloupejte a můžete použít na další vaření.

Mikrovlnka

Tento postup je také rychlý, ale nedovolí ovoci rozvinout příjemnou sladkou chuť. Jestli chcete tedy banány následně přidat do pečení, budete potřebovat trochu cukru navíc. Oloupejte je a dejte je do mikrovlnky na talíř asi na 30 sekund na nejvyšší výkon.

Když je vyndáte, měly by syčet. Je nejlepší je takto ohřát jednotlivě, aby byly všechny nastejno. Postup opakujte, dokud nejsou dostatečně měkké.

Skladování banánů

Chcete-li jejich zrání naopak zpomalit, skladujte je v chladu a mimo přímé sluneční světlo. Zároveň zabalte jejich stopku do plastového sáčku nebo alobalu. Jestli je chcete delší dobu uchovat ve stavu plné zralosti, dejte je do lednice.

Skladovat banány v mrazáku lze skoro neomezenou dobu, nejlepší na další použití však budou do 6-8 měsíců. Zabalte je kompletně do sáčku a opatřete datem zamrazení.

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz
Jonáš Jenšovský
Jonáš Jenšovský
Zajímá mě prakticky všechno od starověkých pyramid po obrazy z hlubin vesmíru. Občas bokem napíšu nějakou fantasy nebo vytvořím fiktivní svět.

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA