Při zkoumání jakékoli kuchyně pátrá člověk obvykle po zajímavých a současně chutných jídlech. Právě chuť je ovšem dosti relativní pojem a nemáme ji všichni stejnou. Při zkoumání kulinářských překvapení po celém světě tak nevyhnutelně přijde i žebříček těch nejodpornějších pokrmů, jaké si lze představit. A v první padesátce skončila i naše polévka.
Svið, Island
Nezvyklý a jedinečný islandský pokrm sestávající z opečené, rozpůlené a uvařené ovčí hlavy. Ta je připravena na otevřeném ohni, aby byla odstraněna srst a pak snědena. Přílohou je bramborová nebo tuřínová kaše a jídlo se podává hlavně ve svátky. Původně bylo vymyšleno v době, kdy si lidé nemohli dovolit vyhodit jediný kus masa. Chutná prý dobře.
Bloodpalt, Finsko
Tradiční pokrm severních částí Finska a Švédska. Jde o velmi výživné tmavě hnědé knedlíky z mouky a zvířecí krve. Původně se vařily hlavně ze sobí krve, dnes to záleží spíš na regionu. Přidává se různé koření a někdy také bramborová kaše. Uvnitř můžete najít i cibuli či slaninu. Nebývá to hlavní jídlo, spíš příloha k vepřovému.
Calsckrove, Švédsko
Skutečný ďábel stravování je vynálezem restaurace The Kronor ve švédském Skellefteå. Je vlastně o pizzu, do které je vložen hamburger a hranolky. Nálož kalorií byla možností pro lidi, kteří po pitce nevěděli, jestli si chtějí dát pizzu nebo hamburger.
Thorramatur, Island
Tohle není jedno, ale hned několik jídel. Jde totiž o selekci tradičních islandských pokrmů konzumovanou během severského měsíce Þorri, tedy od poloviny ledna do poloviny února každého roku. Ryby a maso jsou nakrájeny na jednohubky a podávány na mnoha talířích ve stylu švédského stolu. Klasická verze nabízí uzené, žraloka, jehněčí či krvavé klobásy.
Plodplätter, Švédsko
Severské státy se nám tu nějak opakují. Krvavé lívance jsou oblíbené napříč Švédském, Norskem i Finskem. Těsto je připraveno jako u běžných lívanců, jen se přidá zvířecí krev. Ať už je postup jakýkoli, výsledek má typickou tmavě hnědou barvu. Obvykle je oživí cibule, koření a trocha bobulí. Prodávají se jako hotové jídlo k ohřátí.
Chapalele, Chile
Chilský chléb je pečen jen z mouky a brambor. Pochází z ostrova Chiloé, kde se tradičně peče v curanto, díře v zemi. Lze ho nicméně připravit i v troubě nebo na pánvi. Když je hotový, dá se jíst samotný jako svačinka, případně přikousnout k polévkám nebo masu.
Úhoří v sulcu, Londýn
Když se kdysi ptali v anketě cizinců žijících v Londýně na anglickou kuchyni, asi nejpřesnější odpověď byla, že „ti lidé mají dobré suroviny, ale neumí vařit“. Tohle je tradiční pouliční jídlo, které lze vysledovat do 18. století. Původně to byl jednoduchý, a hlavně levný způsob přípravy dobrého pokrmu, protože Temže byla plná úhořů.
Kuchař ryby nasekal, vařil asi půl hodiny s bylinkami, pak ochladil. Tehdy pustily vlastní sulc, čímž vznikly samostatné kusy. Někomu forma nevyhovuje, ale jiní si libují v lehké slanosti jako u nakládaných sleďů, jen bez závanu rybiny.
Ramen Burger, New York
Jedinečná verze hamburgerů, kdy je masová placka vložena mezi dvě vrstvy zapečených nudlí. Nechybí sójová omáčka, rukola a jarní cibulka. Pokrm vytvořil Keizo Shimamoto, který se v Brooklynu uvedl v roce 2013. Popularita burgeru mu přinesla zvolení Time Magazine jako jednoho ze 17 nejvlivnějších burgerů historie.
Smažený bourec morušový, Hon Mhai, Thajsko
Hmyz si v poslední době získává v kulinářství popularitu. Hon mhai je tradiční hmyzí jídlo, na které narazíte hlavně v Bangkoku. Základem jsou pečlivě smažené larvy bource morušového ochucené solí, pepřem a někdy tajnou omáčkou – tajemstvím konkrétního kuchaře. Jde totiž většinou o pouliční jídlo ze stánku.
Výsledek je křupavý a mastný, hmyz je ovšem velmi bohatý na proteiny a má mít i léčivé účinky.
Chlebová polévka
Jednoduchá chlebová polévka je tradiční české jídlo připravené z chleba (překvapivě), vody, cibule a nejrůznějšího koření. Pokročilejší verze jsou zahuštěny vejcem a kořenovou zeleninou. Má jasně venkovský nádech, obvykle ji doplňují křupavé krutony. V tomto žebříčku obsadila 31. místo.
Jak na ní?
Chléb nakrájejte a rozvařte v menším množství vývaru. Přidejte lžíci sádla, majoránku, sůl, protlačený česnek a libeček. Dochutit lze vajíčkem, správné konzistence docílíte přidáním vývaru.
Znáte chlebovou polévku? Jedli jste ji?
Další zajímavosti z domova i ze světa najdete tady.

Ráno mráz, odpoledne tropy. Česko zažívá ostrý letní start, v pondělí přijdou změny počasí
Zdroje: TopRecepty, TasteAtlas