Vánočky podle Josefa Maršálka a Mirky van Gils Slavíkové

Uměli byste si představit Vánoce bez vánočky? My rozhodně ne. A jinak tomu není ani u známých osobností. Na vánočních stolech se proto každoročně objevují vánočky všech možných chutí i vůní. A my vás dnes chceme inspirovat hned dvěma recepty. Který z nich se rozhodnete vyzkoušet?

REKLAMA

Tradice známá stovky let

Vánočka se na našich stolech začala objevovat více jak pět set let zpátky. Její pečení bývalo výsadou mistrů pekařů, kteří samozřejmě byli na tohle výjimečné privilegium náležitě hrdí. Později už vánočku pekly i hospodyně ve všech domácnostech.

Zkuste vánočku podle Josefa Maršálka

Co kdybyste si letos na Vánoce připravili vánočku podle Josefa Maršálka? Známe jeho recept, podle kterého tuhle chutnou a voňavou klasiku peče i svým babičkám.

Na přípravu potřebujete:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 250 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g zlatých rozinek
  • 30 g žloutků
  • 20 g droždí
  • 10 g vanilkového cukru
  • 5 g soli
  • 2 g muškátového oříšku
  • 1 g mletého anýzu
  • kůru z citronu

Na ořechovou polevu:

  • 100 g bílků
  • 60 g moučkového cukru
  • 60 g najemno namletých ořechů
  • 1 g mleté skořice

+ 40 g vajec a 40 g celých blanšírovaných mandlí na dokončení

Postup přípravy:

  • Do mléka nadrobte droždí, přidejte 100 g mouky, vanilkový cukr, přikryjte utěrkou a nechte cca 1 hodinu kynout. Po uplynutí doby přidejte zbylé ingredience – vyjma másla a rozinek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Poté přidejte máslo a dál pokračujte v hnětení.
  • Na řadu přichází rozinky, které do těsta zamíchejte jen lehce. Těsto poté přikryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě odpočívat cca 1 hodinu. Těsto po vykynutí rozválejte do jednotlivých pramenů a ty spleťte do vánočky. Josef Maršálek doporučuje plést ze šesti pramenů najednou. Vánočku přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Nyní si připravte ořechovou polevu. Smíchejte všechny ingredience, ze kterých vám vznikne konzistentní pasta. Vánočku, kterou necháte na plechu ještě jednou dobře vykynout, poté potřete vajíčkem a až pak ořechovou polevou. Nakonec ji posypte nahrubo nasekanými mandlemi. Vložte do vyhřáté trouby na 200 °C, zavřete dvířka a teplotu snižte na 160 °C. Pečte cca 30 minut.

Provoňte si to doma vánočkou od Mirky van Gils Slavíkové

Voňavá a vláčná vánočka podle receptu světoznámé cukrářky Mirky van Gils Slavíkové na vás zaručeně udělá dojem. Letošní Vánoce vám jistě učaruje.

Na přípravu potřebujete:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 14 g sušeného droždí
  • 100 g rozinek namočených do rumu
  • 100 g pražených lískových oříšků
  • 80 g plátkových mandlí
  • 300 g marcipánu
  • 8 g soli
  • kůru z citronu
  • vejce na potření

Postup přípravy:

Mouku prosejte, udělejte do ní důlek a do něj poté vlijte vlažné mléko, v němž jste předtím rozmíchali žloutky společně s droždím. Přidejte rozpuštěné máslo, sůl, cukr, citronovou kůru, vanilku a nastrouhaný muškátový oříšek. Vypracujte těsto, které nesmí lepit. Nakonec přidejte rozinky a lískové oříšky. Poté zakryjte utěrkou a nechte kynout.

Během kynutí 2x těsto srazte a opět nechte vykynout. Po třetím vykynutí těsto rozdělte na 9 pramenů a nechte je chvíli odpočinout. Ze čtyř pramenů následně upleťte základ vánočky. Vezměte další 3 díly, ze kterých vyválejte plátky v délce vánočky. Do každého plátku vložte váleček marcipánu, zabalte a zapleťte cop, který položte na základ vánočky potřený vejcem. Ze zbývající dvojice pramenů spletete třetí část, kterou položíte na střední patro.

Hotovou vánočku na 3 místech propíchněte špejlí a nechte vykynout. Následně potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými plátky a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C, kde pečte cca 10 minut. Pak teplotu snižte na 175 °C a pečte cca 40 minut.

Pokud byste chtěli zkusit upéct vánočku podle receptu zpěvačky Moniky Absolonové, recept najdete tady.

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA