Vánočka jako symbol Vánoc a tradic. Monika Absolonová a Josef Maršálek odhalují své sváteční recepty

Chcete si upéct opravdu poctivou vánočku? V článku najdete recept od zpěvačky Moniky Absolonové, která jich před Vánocemi peče minimálně dvacet, i cukrářské hvězdy Josefa Maršálka. Oba recepty vyžadují čas a péči, ale odměnou bude vláčné, voňavé pečivo, které bude chutnat ještě lépe druhý den.

REKLAMA

Vánočka jako symbol Vánoc a dávných tradic

Historie vánočky sahá až do 14. století. Tehdy se tomuto pečivu říkalo calta nebo húska a podávalo se výjimečně, zpravidla jen o Vánocích. Předchůdcem vánočky byl jednoduchý pletený bochník, jehož tvar měl symbolizovat Ježíška zavinutého v povijanu. Tedy nový život, plodnost a hojnost. Také proto bývala oblíbeným dárkem koledníkům, kteří na Štědrý den zpívali požehnání a rozhazovali hrách se slovy „na jehňátka, na telátka, na selátka“.

Pečení vánočky mělo i magický rozměr. Hospodyně nesměla při zadělávání těsta promluvit, děti nesměly skákat, aby těsto dobře vykynulo. A když vánočka praskla, byl to podle pověr špatný signál pro rodinu. V některých krajích dokonce dostávaly děvečky na svátek svatého Štěpána vánočku zabalenou v zavinovačce jako symbolický dar.

Dnes si vánočku můžete koupit celoročně, ale její kouzlo zůstává. Zvlášť, když si ji doma poctivě upečete. A právě to vám teď ukážeme.

Recept na vánočku Moniky Absolonové: poctivá, vláčná a voňavá

Suroviny na 2 velké vánočky:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 kostky droždí
  • 265 g krystalového cukru
  • 250 g másla (min. 84 % tuku)
  • 6 vajec velikosti M (žloutky do těsta, bílky na potření)
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • špetka soli
  • kůra z 1/4 citronu (nastrouhaná)
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 balení rozinek (ideálně mix – zlaté, tmavé, sultánky)
  • 1 balení blanšírovaných mandlí
  • 1 balení mandlových lupínků
  • rum (na naložení rozinek a mandlí)

Večer předem zalijte rozinky a mandle rumem, aby byly ponořené, a nechte přes noc odležet. Druhý den začněte kváskem: zahřejte mléko (nesmí se vařit), rozdrobte do něj droždí, přidejte trochu cukru a polovinu mléka. Nechte 15 minut vzejít. Mezitím v míse vyšlehejte máslo, žloutky, zbytek cukru a vanilkový cukr. Do této směsi přisypte část mouky, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek. Přidejte kvásek a postupně zapracujte zbytek mouky a mléka. Těsto důkladně hněťte alespoň 10 minut, pak do něj zapracujte okapané rozinky a mandle.

Hotové těsto nechte kynout dvě hodiny pod utěrkou na teplém místě. Po vykynutí rozdělte na dvě části a každou z nich na devět dílů. Spleťte spodní, střední a horní patro jako copy a seskládejte je na sebe. Potřete bílkem s cukrem a posypte mandlovými lupínky. Pečte na 170 °C zhruba 45-60 minut. Pokud pečete dvě vánočky zároveň, po půlhodině vyměňte plechy. Nechte zcela vychladnout a krájejte nejlépe až druhý den.

Maršálkův recept: tradiční s anýzem a špetkou magie

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 120 g másla
  • 100 g rozinek
  • 1 vejce
  • 20 g droždí
  • 5 g soli
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 g muškátového oříšku
  • 2 g mletého anýzu
  • kůra z 1 citronu

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • 50 g nasekaných mandlí

Nejprve si připravte řídký kvásek: v mléce rozmíchejte droždí, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Poté přidejte zbylé suroviny kromě soli a másla, promíchejte, přidejte sůl a změklé máslo a hněťte, dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec přimíchejte rozinky a nechte těsto v pokojové teplotě ještě hodinu kynout.

Z vykynutého těsta vyválejte šest pramenů, spleťte je do vánočky, přeneste na plech a nechte znovu kynout. Před pečením potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte v horkovzdušné troubě na 160 °C přibližně 30 minut.

A pokud chcete zjednodušit přípravu, Maršálek doporučuje nechat těsto kynout přes noc v lednici. Ráno stačí uplést, nechat dokynout a upéct.

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Readzone.cz na základě veřejně dostupných informací z médií (regiony.rozhlas, instagram, instagram).

Přidat boxík na seznam

Odebírejte nás

Marie Kučerová
Marie Kučerová
Jsem nadšený fanoušek různých filmových žánrů, seriálů i dobrých reality show. Psaní se věnuji již od roku 2015, mám za sebou pestrou škálu článků s nejrůznější tematikou.

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA