Tukožroutská polévka: Kde se vzala, jaké zázraky slibuje a co na ni odbornice

Vyhlášená tukožroutská polévka, která obsahuje především spoustu zeleniny, je stále velmi oblíbená. Najdete v ní hlavně zelí, cibuli a rajčata, díky nimž má velmi nízkou kalorickou hodnotu, relativně vysoký obsah vlákniny a schopnost zasytit na poměrně dlouhou dobu. Je součástí kontroverzní diety, kterou ovšem odborníci rozhodně nedoporučují.

REKLAMA

Kde se vzala

Tukožroutská polévka není žádnou novinkou, patří mezi oblíbené recepty při hubnutí. Využívá se při detoxikačních dietách a v jídelníčcích zaměřených na rychlé snížení hmotnosti. Zelenina v ní obsažená je nízkosacharidová a pomáhá tělu s odvodněním.

Mezi hlavní benefity této zeleninové polévky rozhodně patří zejména nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, která podporuje peristaltiku střev a snižuje nadýmání. Navíc vás příjemně zasytí. Každý si ji může podle svého upravit třeba tak, že do ní přidá bílkoviny a vytvoří tak vyváženější pokrm.

Právě kombinaci této zeleninové polévky a bílkovin chválí i odborníci, takové jídlo je podle nich zcela v pořádku. Zvláště pokud se ji chystáte jíst vícekrát denně, pak jsou proteiny zcela nutné. Aby při hubnutí nedocházelo ke ztrátě svalů, tak je ideální ji doplnit kuřecím nebo krůtím masem. Do polévky je možné přidat také luštěniny, které kromě již zmiňovaných bílkovin zajistí také potřebné minerály.

Základní recept

Ingredience:

  • 1 hlávka bílého zelí
  • 2 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 mrkve
  • 2 zelené papriky
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 400 g rajčat (čerstvá nebo konzervovaná)
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička mletého kmínu nebo sladké papriky (podle chuti)

Zeleninu nakrájejte na menší kousky. Na lžíci oleje osmahněte cibuli s česnekem dozlatova, přidejte nakrájenou zeleninu a vývar. Osolte, opepřete a okořeňte podle chuti. Vařte na mírném plamenu asi 30-40 minut, dokud nebude zelenina měkká.

Polévku podávejte horkou, případně s čerstvými bylinkami (pažitka či petrželka).

Tukožroutská dieta

Při výhradní konzumaci tukožroutské polévky týden v kuse můžete údajně zhubnout i 4-5 kg tělesné hmotnosti, což může být velmi lákavé. Tuto variantu však odborníci nedoporučují a už vůbec ne na delší dobu. Polévka totiž postrádá důležité živiny, a navíc může vést k jojo efektu.

„Podle názvu si většina lidí myslí, že bude úbytek hlavně v tucích. Bohužel opak je pravdou. Při dodržování této i jiné diety dochází naopak k tomu, že tělo si začne brát chybějící látky ze zásob uložených v těle. Takže úbytek je sice na váze vidět, ale jde hlavně o ztrátu svalové hmoty a vody. Tukové buňky v našem těle zůstanou i nadále a při následném návratu k běžné stravě se nafouknou ještě víc. To má pak špatný vliv na správné fungování metabolismu a celého organismu těla,” upozornila výživová poradkyně a trenérka fitness Centra krásy Bomton Linda Procházková pro iDNES.

Očista těla

Polévka podle ní však může ovlivnit organismus z hlediska určité „očisty” těla. „Polévka je částečně založena na principu očisty organismu, je v ní velké množství zeleniny, která obsahuje vlákninu, jež působí příznivě na pročištění střev. Zároveň však vzhledem k velkému podílu vlákniny ze zeleniny a vody z polévky dochází k odvodnění organismu. Pokud se někdo rozhodně tuto dietu zkusit, měl by klást velký důraz na dodržování pitného režimu. Na detoxikaci bych ale tuto dietu nedoporučovala,“ dodala.

Už jste někdy vyzkoušeli tuto “tuky požírající polévku”? Pokud ano – jaké máte zkušenosti?

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz
Veronika Šustrová
Veronika Šustrová
Píšu už docela dlouho a hodně mě to baví. Zajímá mě lifestyle, kultura, móda, ale třeba i psychologie, ekonomie a aktuální mezinárodní dění.

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA