Recepty našich babiček, které se vracejí: bábovka a buchtičky se šodó

V době, kdy se kuchyně plní exotickými surovinami, se stále častěji vracíme ke kořenům. Vzpomínky na dětství. Nedělní obědy u babičky. Vůni čerstvě upečené bábovky mají zvláštní kouzlo. Tradiční české recepty, které kdysi voněly z každé chalupy, se znovu objevují v moderních kuchyních. Co kdybyste si s námi připravili babiččinu bábovku nebo tradiční buchtičky s krémem?

REKLAMA

Dvě sladké klasiky, na které nedáme dopustit

Bábovka a buchtičky se šodó – kdo by se po těchto dobrotách neolizoval až za ušima? Navzdory nepřebernému množství cizokrajných receptů bychom neměli zapomínat ani na ty naše. Tradiční. České. Zkrátka jako od babiček.

Jak bábovka, tak buchtičky se šodó voní po domově, tradici a lásce k jídlu. Připomeňme si, jak je připravovaly naše babičky, a proč i dnes stojí za to je znovu zařadit do našich rodinných kuchařek.

Recept na babiččinu bábovku

Babiččina bábovka nebyla jen obyčejný moučník – byla to vůně, která provázela celé ráno, symbol domácí pohody a lásky, kterou babička vkládala do každého pečení. Zkuste si bábovku připravit podle tohoto receptu.

Na přípravu potřebujete:

  • 6 vajec
  • 300 g cukru krupice
  • 180 g změklého másla
  • 250 ml mléka
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 450 g hrubé mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • cukr na posypání

Postup přípravy:

  • Formu na bábovku poctivě vymažte a vysypte moukou.
  • Žloutky oddělte od bílků.
  • Žloutky utřete s cukrem.
  • Přimíchejte změklé máslo a mléko.
  • V jiné misce dotuha ušlehejte bílky s vanilkovým cukrem.
  • Mouku smíchejte s kypřicím práškem.
  • Sníh opatrně zamíchejte do žloutkové směsi.
  • Vmíchejte mouku.
  • Polovinu těsta nalijte do formy.
  • Zbytek obarvěte kakaem a nalijte na těsto ve formě.
  • Pečte cca hodinu.
Bábovka, FOTO: Pixabay.com

Recept na buchtičky se šodó

Buchtičky se šodó patří mezi ty dezerty, které si většina z nás spojuje s dětstvím – a hlavně s babiččinou kuchyní, kde to vonělo po vanilce a čerstvě upečeném těstu. Malé nadýchané buchtičky, pečlivě naskládané do pekáče, byly zlatavé a jemné. Zkusíte si je připravit?

Na přípravu potřebujete:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 5 ml soli
  • vanilkový extrakt

Na krém:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 žloutek
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 2 lžíce rumu

Postup přípravy:

  • Máslo nechte rozpustit a poté vychladnout.
  • Do mísy nadrobte droždí, přidejte lžíci cukru, lžíci mouky a 5 lžic vlažného mléka.
  • Promíchejte a nechte vzejít kvásek.
  • Do másla vmíchejte žloutky, cukr, mléko, sůl a vanilkový extrakt.
  • Promíchejte a vlijte do kvásku.
  • Po vzejití kvásku vypracujte těsto – nechte kynout (1,5h).
  • Dejte vařit část mléka s cukrem a smetanou.
  • Jakmile se mléko zahřeje, přidejte druhou část mléka s rozšlehaným pudinkem.
  • Po zhoustnutí zašlehejte žloutek.
  • Dochuťte rumem.
  • Troubu předehřejte na 200 °C.
  • Těsto vyklopte, vyválejte na válečky a vkládejte do vymazaného pekáče.
  • Před vložením do trouby potřete rozpuštěným máslem.
  • Pečte 20-30 minut.

Zdroje: Apetit Online, Top recepty

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA