Ještě kolem dvaceti let šel člověk na párty a ráno mu stačilo kafe. Po dalších dvou dekádách však jeden zjistí, že i několik piv dokáže člověka zdecimovat na několik dní. Vědci zatím jasně nepropojili sílu kocoviny a postupující věk. Ale je tu několik důvodů, proč jsou následky pití s věkem horší.
Zažili jsme to všichni
Tohle zná každý – příliš mnoho pití a následky jsou stejné. Bolesti hlavy, lepkavá kůže, podrážděný žaludek a ty nejhorší myšlenky. A samozřejmě předsevzetí, že „už nikdy nebudete pít“. Tedy věta, která vydrží jen do příští akce s kamarády. S přibývajícím zářezy na pažbě jsou tyto projevy horší, přicházejí rychleji a po menším objemu alkoholu.
Opravdu jsou kocoviny horší kvůli věku?
Hodně lidí vám docela vtipně jednoduše konstatuje, že ano, ale jde jen o osobní zkušenost. Zatím totiž chybí jasné důkazy, že by se tento proces zhoršoval jen se stárnutím organismu. Je však několik věrohodných důvodů, proč by to tak být mohlo.
„Není zatím jasné, jestli je kocovina obecně s věkem horší, nebo to platí jen u některých lidí,“ uvádí Aaron White, vedoucí Národního institutu pro zneužití alkoholu a jeho epidemiologii. „Na tohle téma zatím nebylo provedeno dost konkrétních výzkumu.“
Já, kocovina
Kocovinu způsobuje obrovské množství větších či menších změn v chodu organismu, které se objeví po přílišné konzumaci alkoholu. Základem je skutečnost, že alkohol je pro naše buňky toxický. Dokáže poškodit DNA a narušit zcela základní buněčné procesy. Při rozkladu v těle je načas transformován do další toxické látky, acetyldehydu.
Tělo z něj nakonec udělá vodu a oxid uhličitý, ale mezitím máme v těle ne moc pozitivní sloučeniny. S přibývajícím věkem postupně oslabuje schopnost těla (hlavně jater) metabolizovat právě alkohol. Ačkoli proces stále funguje, i menší množství vypitého alkoholu tak zůstává v organismu déle, než tomu bylo dříve.
Další potíže věku
Ve srovnání s mladými lidmi (+- 20 let) trpí navíc starší ročníky různými chronickými potížemi jako cukrovkou, artritidou nebo různými vleklými infekcemi. Organismus má tedy už tak plné ruce práce s „běžnou údržbou“. A do toho ještě přijde alkohol. Právě tak je narušen už existující diskomfort a pak přichází mnohem horší kocovina.

Proč slavíme Cyrila a Metoděje zrovna 5. července? Byla to finta proti Janu Husovi
Kouzlo hydratace
Řádné zavodnění je jednou ze základních podmínek fungování lidského těla. A alkohol (stejně jako káva) odvodňuje. Vědci se stále úplně neshodují v tom, jak moc velkou roli hraje u kocoviny právě dehydratace. Je ale jasné, že tento stav způsobuje únavu a táhlé bolesti hlavy, které jsou častým projevem i u kocoviny. Po 60. roku věku pak množství vody v těle obecně klesá, protože pomalu ztrácíme tkáně.
Jak předcházet kocovině?
V pubertě jsme asi všichni zaslechli památnou větu: „Tak nechlastej, když to neumíš.“ I když na to mnozí nadávají, existují způsoby, jak následky bujarého veselí zmírnit. V první řadě pít umírněně. S tím také souvisí výběr nápoje, ideálně se držet jednoho po celý večer.
Už jsme zmínili roli zavodnění, proto alkohol prokládejte nealkem, ideální je perlivá voda. Ještě před pitím se najezte a něco si průběžně přikusujte. Proto jsou k vínu i pivu dobré oříšky, kousky sýra, masa nebo chipsy.
Držte si klidné tempo. Berte alkohol jako nástroj k dobré náladě, nikoli cíl. Jakmile cítíte, že se u vás alkohol projevuje, dejte si klidně pauzu. Nemusíte plnit kvótu na počet sklenic.
Přejeme klidné ráno.

Android vs iOS: Který systém je pro vás lepší a co byste měli vědět
Zdroj: LiveScience, PMC, Healthline