Září, babí léto, kratší dny a i přesto, že zatím to tak nevypadá, tak se brzy začne hodně ochlazovat. K podzimu a září jako takovému patří neodmyslitelně také sklizeň jablek. Pojďme si tedy představit tři recepty s tímto oblíbeným ovocem, které letos prostě musíte vyzkoušet. Chybět nebude ani skořice, protože jablka a toto koření prostě patří k sobě.
Lívance se zakysanou smetanou a jablky
Lívance mohou být výbornou snídaní, brunchem ale i večeří. Proto je skvělé je dělat hned na několik způsobů. V létě jsou výborné například s čerstvým ovocem a jogurtem, a právě na podzim je ideální využít sezonu jablek a udělat si výborné lívance se zakysanou smetanou a karamelizovanými jablky.
Na lívance budete potřebovat:
2 hrnky hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 lžíce cukru krupice
2 vejce
1 hrnek mléka
2 lžíce oleje
Na karamelizovaná jablka:
2 větší jablka
2 lžičky mleté skořice
300 g cukru krystal
50 g másla
+ zakysanou smetanu na ozdobení lívanců

Slovan Liberec chce zpátky na vrchol. Nový majitel, nová pravidla. Dokumentární série ukáže, co se děje uvnitř klubu
Nejdříve smícháme všechny potřebné suroviny na lívancové těsto a smažíme z obou stran na oleji do zlatova. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mezitím si necháme zkaramelizovat cukr, přidáme připravená jablka a lehce povaříme, aby se jablka spojila s karamelem.
Poté přisypeme skořici a přidáme máslo. Pokud by byla směs příliš hustá, podlijeme trochou vody. V misce si připravíme zakysanou smetanu, kterou můžeme smíchat podle chuti s cukrem či skořicovým cukrem. Podáváme po třech kusech, přidáme zakysanou smetanu a zalijeme karamelovo-jablečnou směsí.

Jablečná buchta s drobenkou
Nejlepší způsob, jak se zavděčit návštěvě či si jen udělat doma něco dobrého, je udělat klasickou, ale výbornou buchtu. Těsto je univerzální, tudíž se dá použít s jakýmkoliv ovocem. Vzhledem k aktuálnímu období a tomu, že většině doma přebývají jablka, tak se pojďme podívat, jak si tento dezert připravit na “jablečný” způsob.
Na drobenku:
1 Heru
2,5 hrnku polohrubé mouky
1,5 hrnku cukru krystal
Z drobenky si jeden hrnek odeberte stranou a do zbytku směsi přidáme:
4 vejce
1 prášek do pečiva
Citrónovou kůru
Dle potřeby a hustoty těsta cca půl hrnku mléka
Na horní vrstvu budeme potřebovat:
Jablka
Cukr krystal
Mletou skořici
Odebranou drobenkovou směs řádně zamícháme s vejci, práškem do pečiva a citronovou kůrou. Můžete přidat cca 0,5 hrnku mléka, dle vlastního uvážení a struktury těsta. Poté těsto vlijeme do připraveného plechu vyloženého pečícím papírem nebo vymazaného a vysypaného moukou a pořádně rozetřeme do stran. Když bude tenčí, vůbec to nevadí.
Na těsto začneme najemno strouhat oloupaná jablka tak, aby pokryla celou plochu. Jablka zasypeme cukrem a skořicí a na závěr přidáváme drobenku. Pečeme na 175° 15-20 minut. Servírovat můžete s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou, která dodá buchtě správný šmrnc.
Ovesná kaše s jablky a skořicí
Na konec doporučím ten nejrychlejší a nejjednodušší recept a zároveň tip, jak využít jablka. Můžete si s díky nim připravit zdravou, ale zároveň vydatnou snídani, kterou budete mít hotovou za pár minut a příjemně vás zahřeje.
Budeme potřebovat:
Najemno namleté ovesné vločky
Mléko – dle preference, mohou být použity i veganské alternativy, případně voda
Med či javorový sirup
Mletou skořici
Jablko
Vlašské ořechy
Arašídové máslo
Nejjednodušší způsob přípravy ovesné kaše je dát vločky do hrnce a zalít mlékem tak, aby byly zcela ponořené. Přidáme skořici a trochu medu, aby kaše měla správný podzimní nádech. Vaříme, dokud vločky nezměknou, což trvá jen chvíli. Připravenou kaši dáme do misky či hlubšího talíře a přesuneme se k další části – dochucení a zdobení.
Oloupaná jablka si nakrájíme na úzké plátky, které na kaši položíme. Poté už můžete další ingredience přidávat dle osobních preferencí. Takovou kaši je však ideální ještě dozdobit vlašskými ořechy a arašídovým máslem.

Přejeme dobrou chuť!
Jaký recept s jablky je váš nejoblíbenější? Podělte se do komentáře.

Karla Mráčková slaví 52: Z Novy odešla přes osmi lety, s manželem je od patnácti a dnes pracuje na ministerstvu
Zdroj: TopRecepty.cz, Ochutnejorech.cz, Orklafs.cz, Autor