S blížícím se silvestrovským večerem začínáme řešit otázku pohoštění a různých dobrot, na kterých bychom si mohli společně s rodinou či přáteli během oslav pochutnat. Pokud potřebujete inspiraci, čím ke konci letošního roku potěšit své chuťové pohárky, máme pro vás několik receptů na pomazánky. Zkuste chutnou klasiku nebo něco netradičního.
Tradiční vajíčková pomazánka
Jsou klasiky, které zkrátka nezestárnou. A přesně takovou klasikou je tradiční vajíčková pomazánka, která se zkrátka nikdy neztratí na žádné hostině.
Na přípravu potřebujete:
- 4 vajíčka natvrdo
- několik lžic másla
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 středně velkou cibuli
- čerstvou pažitku
Postup přípravy:
Uvařená a oloupaná vajíčka rozmačkejte vidličkou nebo nastrouhejte, přidejte máslo, majonézu a najemno nakrájenou cibuli. Vše promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Ke konci vmíchejte hořčici a najemno nasekanou čerstvou pažitku.
Salámová pomazánka
Hledáte-li recept na chutnou pomazánku, která je zároveň rychlá na přípravu, zkuste tu salámovou. Budou se vám dělat boule za ušima.
Na přípravu potřebujete:
- 400 g kuřecího salámu
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžíce hořčice
- půlku červené papriky
- půlku bílé papriky
- 2 kyselé okurky
- pažitku
- nať petržele
Postup přípravy:
Salám pomocí strojku umelte nebo nastrouhejte. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, okurku a obě papriky. Bylinky nasekejte najemno, přidejte ke směsi. Vmíchejte majolku a hořčici, dle chuti přidejte sůl a pepř.
Česneková pomazánka
Česneková pomazánka je oblíbená klasika, bez které si většina z nás neumí pohoštění na oslavu Silvestra představit.
Na přípravu potřebujete:
- 200 g eidamu
- 5 stroužků česneku
- 200 g pomazánkového másla
- 150 g majonézy
- sůl a pepř
Postup přípravy:
Eidam nastrouhejte najemno, přidejte pomazánkové máslo, majonézu a prolisovaný česnek. Vše promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

Prima kvůli hokeji zrušila seriál Kamarádi. Diváci jsou rozladění, přišli o Josefův elektrický šok
Čertova pomazánka
Je libo zkusit něco možná ne tak známého? Pak se nabízí čertova pomazánka, která vás svou chutí určitě dokáže zaujmout.
Na přípravu potřebujete:
- uzenou makrelu
- 50 g majolky
- 2 vařená vajíčka
- sladkokyselou okurku
- sterilovanou papriku
- kousek cibule
- hořčici
Rybu vykostěte, maso zbavte kůže a společně s vejci, cibulí a paprikou rozmixujte. Přidejte majolku a na drobné kostičky nakrájenou okurku. Dochuťte hořčicí.
Pomazánka z červené čočky
U těch možná lehce netradičních receptů ještě zůstaneme. Zkuste ochutnat tu, ve které hraje hlavní roli červená čočka. Zaručeně vás příjemně překvapí.
Na přípravu potřebujete:
- 150 g červené čočky
- kousek jarní cibulky
- dvě menší mrkve
- půlku žluté papriky
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- kari koření
Postup přípravy:
Olej nechte rozpálit v hrnci, přidejte k němu nadrobno nakrájenou jarní cibulku a nakrájenou papriku. Nechte restovat, poté přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev. Opékejte a přidejte červenou čočku. Osolte a opepřete, po chvíli restování přilijte horkou vodu. Do promíchané směsi prolisujte česnek. Vařte cca 20 minut, dokud čočka nezměkne. Přidejte kari koření a před podáváním rozmixujte.
Jaká pomazánka nesmí na vašem stole chybět?

Ulice: Rána do pás pro němčinářku. Soňa se k ní obrací zády, ztrácí tím posledního spojence
Zdroje: Kuchtík Petr, Spektrum zdraví, TOP recepty, Recepty