Pohlreichův trik na dokonalou rybí polévku: Tajemství není v koření, ale v alkoholu

Vánoce jsou doslova za dveřmi a hladina stresu v českých domácnostech nebezpečně stoupá. Zatímco my často šílíme, že nemáme naklizeno, Zdeněk Pohlreich zůstává v klidu. Jeho recept na rybí polévku je totiž o požitku. Zapomeňte na řídkou vodu s hlavou kapra, šéf to umí rozjet ve velkém stylu. Stačí mu k tomu dvě tajné ingredience, které běžně dáváte spíš do kávy nebo do skleničky.

REKLAMA

Hlavně se z toho nezbláznit

Zdeněk Pohlreich je známý tím, že si servítky nebere, a to platí i pro vánoční svátky. Pokud máte pocit, že musíte mít napečeno patnáct druhů cukroví a okna bez jediné šmouhy, on vás rychle vyvede z omylu. Pro něj totiž svátky nejsou maratonem povinností. „Pro nás Vánoce nejsou měsíční záležitost, pro nás je to záležitost jednoho večera,“ řekl narovinu pro Novinky.cz.

Místo toho, aby se rodina hroutila vyčerpáním, sází na pragmatický přístup. „Spíš jsem měl na mysli to, že je přežijeme, ale snažíme se z toho úplně nezbláznit,“ přiznal. A přesně v tomto duchu se nese i jeho vaření. Žádné složité kreace, které vám zaberou půl dne, ale poctivé jídlo, které má šmrnc. I když, jak sám kulantně poznamenal, tradiční kapr to u nich nemá lehké: „Kapr, který u nás doma ztrácí na popularitě, takže ho jím sám,“ prozradil se smíchem.

Tajná zbraň: Kapka alkoholu

Kde ale Zdeněk rozhodně nešetří, to je chuť. Jeho rybí polévka není žádná „chudá příbuzná“. Trik, díky kterému chutná i zapřisáhlým odpůrcům ryb, spočívá v postupu, který připomíná spíš francouzskou vysokou gastronomii. Základem je kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), kterou zásadně nenechává dusit na oleji, ale pěkně na másle. A pak přijde na řadu jeho trik.

Do základu totiž patří alkohol. „Přidejte maso, orestujte ho, přilijte koňak, nechte ho odvařit a zalijte vývarem,“ popisuje postup web Prima Fresh, který z jeho receptů vychází. Právě koňak dodá polévce plnou, zemitou chuť, kterou byste od „rybiny“ možná nečekali. Žádná nudná klasika, ale jídlo, které má charakter.

Smetana místo vody

Pokud jste zvyklí na polévku, ve které plavou jen kousky jiker a mlíčí v čirém vývaru, Pohlreichova verze vás možná překvapí. Je totiž krémová. Poté, co se zelenina a maso povaří s muškátovým květem (další důležitá drobnost!), přichází finále. Polévka se rozmixuje do hladkého krému. Výsledkem je jemná, hladivá konzistence, která zahřeje a zasytí, ale „nezabetonuje“ vás před hlavním chodem.

Je to přesně ten typ jídla, u kterého si řeknete, že v jednoduchosti je krása. Žádné složité vyváření, ale pár kvalitních surovin, které spolu perfektně ladí. Koneckonců, o Vánocích jde hlavně o to, abychom si sedli k jednomu stolu a užili si to. A s kapkou koňaku v polévce to půjde zase o něco lépe.

Všechny články s vánoční tematikou najdete ZDE.

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Readzone.cz na základě veřejně dostupných informací z médií (fresh.iprima, novinky).

Přidat boxík na seznam

Odebírejte nás

Edita Folprechtová
Edita Folprechtová
Psaní je mou vášní již od střední školy, a to už je nějaký ten pátek. Miluji kulturu, popkulturu, hudbu a divadlo. Po studiu na VŠE jsem se dala na publicistiku na volné noze a zůstala u toho dodnes.

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA