Konzumace masa zvyšuje riziko rakoviny, tvrdí Oxfordská studie

Ve Velké Británii bijí na poplach. Každé dvě minuty je tam totiž některému z pacientů diagnostikována rakovina. I to je důvod, proč se mnohem více apeluje na výzkum, který by mohl přispět k prevenci této závažné a tolik obávané nemoci. Studie z předchozích let poukázaly na možné spojení mezi konzumací červeného a zpracovaného masa a zvýšeného rizika rakoviny tlustého střeva a konečníku.

REKLAMA

Analýza údajů z UK Biobank

Na základě výzkumu, který byl publikován v časopisu International Journal of Epidemiology (a v němž byla využita rozsáhlá data UK Biobank zahrnující půl milionů dospělých občanů z Velké Británie) byli účastníci mezi lety 2006 a 2010 dotazováni na své životní návyky a stravování.

Informace, které získali vědci během tohoto výzkumu, byly následně porovnány s onkologickými registry. V úvahu přitom byly brány socioekonomické faktory, kouření, další aspekty životního stylu a celkový příjem potravy. Výzkumu se mohli zúčastnit pouze respondenti, kterým nebyla po provedení testů na začátku studie diagnostikována rakovina. Výsledek? Po sedmi letech byla celkem 27 000 účastníků tato zákeřná nemoc potvrzena.

Zvýšené riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku

Výsledky studie tedy poukázaly na to, že vysoký příjem červeného a zpracovaného masa zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Riziko je vyšší o 32 % při každých 70 gramech masa konzumovaných denně – což odpovídá například třem plátkům slaniny. Jen ve Velké Británii by za těchto podmínek mohlo dojít ke zvýšení rizika kolorektálního karcinomu na 1 ku 19 u osob s nízkou konzumací masa. Na 1 ku 14 poté u těch, kteří konzumují větší množství.

Je také důležité zmínit, že z daného výzkumu nebylo možné jednoznačně určit rozdíl mezi vlivem konzumace červeného masa a vlivem konzumace zpracovaného masa. Zapojení účastníci, kteří konzumovali větší množství jednoho typu masa současně jedli i ten druhý.

A co další typy rakoviny?

Rakovina je zákeřná nemoc, která má bohužel mnoho druhů. Co se ale konzumace zpracovaného i červeného masa týče, nebyla u dalších typů rakoviny zjištěna nějaká výraznější souvislost. Například u konzumace drůbežího masa bylo následně prokázáno, že není spojena se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny.

Ilustrační foto, ZDROJ: redakce ReadZone prostř. ChatGPT 4o
Ilustrační foto, ZDROJ: redakce ReadZone prostř. ChatGPT 4o

Vegetariánská a pescetariánská strava jako prevence?

Asi není nikdo, kdo by se rakoviny alespoň částečně nebo občas nebál. Celkem logicky se pak nabízí otázka, jak tedy můžeme jejímu vzniku předejít – a zda je to vlastně vůbec možné a v našich silách to ovlivnit. Stále častěji se jako o prevenci hovoří o vegetariánské a pescetariánské stravě. Ta umožňuje konzumaci ryb a ostatních živočišných produktů (mléka, vejce, medu a dalších).

Dle některých odborníků by strava bez masa opravdu mohla být jistou prevencí proti vzniku této obávané nemoci. Nicméně je tu i druhá strana mince, kdy vyřazení masa (čili tolik důležitých bílkovin) ze stravy může mít negativní dopad na další kvalitu našeho života.

Vyhýbat se zcela masu tedy nemusí být pro lidský organismus to pravé a zcela zdravé. V rámci jisté prevence ale nemusí být na škodu maso omezit a případně bílkoviny a další cenné látky v něm obsažené ve své stravě nahradit jinými zdroji.

A co vy, dokázali byste se vzdát úplně (nebo alespoň částečně) červeného a zpracovaného masa?

Další články na téma zdraví najdete tady.

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA