Libeček je aromatická bylinka původem z Iránu a Afganistánu, která se ale v mírných oblastech pěstuje po celém světě. Ne každý ví, že se dá zpracovat úplně celá – od oddenku s kořeny přes nať až po plod a semena. Ačkoli libeček známe asi úplně všichni, ne každý si je vědom všech jeho pozitivních účinků.
Znáte léčivé účinky libečku?
Libeček se dá použít zevně i vnitřně. Nejčastěji zpracováváme jeho listy vonící po polévkovém koření. Jeho typické aroma je způsobené silicí zvanou terpineol, ale obsahuje v sobě i důležité enzymy, vitamíny, organické kyseliny a v neposlední řadě také pryskyřičné látky.

O libečku se ví, že ovlivňuje vylučování trávicích šťáv, dokáže mírnit bolesti při nadýmání, podporuje činnost srdce i jater. Připsat mu můžeme i močopudné a částečně žlučopudné vlastnosti, jak informuje například studie na Sciendo. Co dalšího tahle na první pohled nenápadná rostlinka dokáže?
- působí jako diretikum
- zmírňuje bolest
- tlumí nechutenství
- prospívá trávení
- je antimikrobiální
- zlepšuje zdraví dutiny ústní
- pomáhá při dně a revmatismu
- ulevuje od nadýmání
- chrání před záněty
- snižuje meteorismus
- čistí krev
- podporuje správnou funkci plic
- pomáhá při zánětech
- podporuje zdraví kloubů
Je vhodný pro všechny?
Možná působí nenápadně a někdo si jej automaticky zaškatulkoval jako bylinku vonící jako polévkové koření, dokáže toho ale mnohem více, nežli si uvědomujeme. Nutno ale dodat, že libeček, byť má řadu pozitivních a zdraví prospěšných vlastností, není vhodný úplně pro každého.

Neměly by jej užívat nejmenší děti – cca do 9 měsíců věku. Libeček není vhodný ani pro kojící matky a těhotné ženy. Web Ordinace varuje před užitím těch z vás, kdo trpíte na těžší postižení ledvin. Důvodem je fakt, že silice obsažená v libečku působí na ledviny dráždivě.

Jak ho využít v kuchyni?
Libeček má v kuchyni všestranné využití. Přidává se do nejrůznějších likérů a bývá častou součástí zimních nápojů. Je skvělým pomocníkem při dochucování vývarů a polévek. Použít jej můžete i do nakládaného zelí, hodí se do salátů coby koření. Vyrobit z něho můžete tinktury a čaje.
Nasekané listy libečku můžete využít i do omáček, krásně jim zvýrazní chuť. Hodí se i pro dochucení masa. Jeho využití v kuchyni při přípravě nejrůznějších pokrmů se určitě nebojte. Nemůžete nic zkazit.
Zdroje: Ordinace, Prima Inspirace, Zdraví na dlani, Jíme jinak