Na jaře nezapomeňte zasadit i libeček, jeho účinky jsou často opomíjené

Libeček je aromatická bylinka původem z Iránu a Afganistánu, která se ale v mírných oblastech pěstuje po celém světě. Ne každý ví, že se dá zpracovat úplně celá – od oddenku s kořeny přes nať až po plod a semena. Ačkoli libeček známe asi úplně všichni, ne každý si je vědom všech jeho pozitivních účinků.

REKLAMA

Znáte léčivé účinky libečku?

Libeček se dá použít zevně i vnitřně. Nejčastěji zpracováváme jeho listy vonící po polévkovém koření. Jeho typické aroma je způsobené silicí zvanou terpineol, ale obsahuje v sobě i důležité enzymy, vitamíny, organické kyseliny a v neposlední řadě také pryskyřičné látky.

O libečku se ví, že ovlivňuje vylučování trávicích šťáv, dokáže mírnit bolesti při nadýmání, podporuje činnost srdce i jater. Připsat mu můžeme i močopudné a částečně žlučopudné vlastnosti, jak informuje například studie na Sciendo. Co dalšího tahle na první pohled nenápadná rostlinka dokáže?

  • působí jako diretikum
  • zmírňuje bolest
  • tlumí nechutenství
  • prospívá trávení
  • je antimikrobiální
  • zlepšuje zdraví dutiny ústní
  • pomáhá při dně a revmatismu
  • ulevuje od nadýmání
  • chrání před záněty
  • snižuje meteorismus
  • čistí krev
  • podporuje správnou funkci plic
  • pomáhá při zánětech
  • podporuje zdraví kloubů

Je vhodný pro všechny?

Možná působí nenápadně a někdo si jej automaticky zaškatulkoval jako bylinku vonící jako polévkové koření, dokáže toho ale mnohem více, nežli si uvědomujeme. Nutno ale dodat, že libeček, byť má řadu pozitivních a zdraví prospěšných vlastností, není vhodný úplně pro každého.

Neměly by jej užívat nejmenší děti – cca do 9 měsíců věku. Libeček není vhodný ani pro kojící matky a těhotné ženy. Web Ordinace varuje před užitím těch z vás, kdo trpíte na těžší postižení ledvin. Důvodem je fakt, že silice obsažená v libečku působí na ledviny dráždivě.

Libeček, FOTO: <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Levisticum_officinale-planto.jpg">Mikrolit'</a>, FAL, via Wikimedia Commons
Libeček, FOTO: Mikrolit’, FAL, via Wikimedia Commons

Jak ho využít v kuchyni?

Libeček má v kuchyni všestranné využití. Přidává se do nejrůznějších likérů a bývá častou součástí zimních nápojů. Je skvělým pomocníkem při dochucování vývarů a polévek. Použít jej můžete i do nakládaného zelí, hodí se do salátů coby koření. Vyrobit z něho můžete tinktury a čaje.

Nasekané listy libečku můžete využít i do omáček, krásně jim zvýrazní chuť. Hodí se i pro dochucení masa. Jeho využití v kuchyni při přípravě nejrůznějších pokrmů se určitě nebojte. Nemůžete nic zkazit.

Zdroje: Ordinace, Prima Inspirace, Zdraví na dlani, Jíme jinak

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA