Máte mrazák plný potravin? Věděli jste, že ani mražené potraviny nemohou být skladovány neomezeně dlouhou dobu? Každý potravina má stanovenou maximální dobu, po kterou si zachovává svou kvalitu v mrazáku. Obecně platí, že žádná surovina by neměla zůstat v mrazáku déle než jeden rok. Jaké potraviny mohou být skladovány po dobu 12 měsíců a které je lepší spotřebovat už během několika týdnů?
Maso a jeho zmrazování – čas je důležitý
Ačkoli zmrazení zpomaluje rozklad potravin, úplně ho nezastaví. To znamená, že maso postupně ztrácí chuť, konzistenci a také svou nutriční hodnotu. Je tedy důležité znát maximální dobu trvanlivosti pro různé druhy masa. Hovězí a telecí maso můžete ve svém mrazáku skladovat do dobu až 8 měsíců, ale vepřové byste měli do 6 měsíců zpracovat.
U drůbeže je doba kratší, a to 3 měsíce a mleté maso by se mělo spotřebovat do 2 měsíců. Ryby obvykle vydrží 3 až 4 měsíce, ale zde byste se měli držet toho, že tučné ryby (například losos), je lepší mrazit kratší dobu než libové ryby, jako je treska.
Jak dlouho vydrží houby v mrazáku?
Trvanlivost zmražených hub se může výrazně lišit, ale většina zdrojů se shoduje na tom, že houby lze skladovat v mrazáku po dobu 3 až 6 měsíců. Mnoho houbařů si mrazí zásoby, které jim vydrží až do příští houbové sezóny, nicméně je lepší nepřekračovat dobu skladování 1 roku. Houby také nemrazíme čerstvé ale krátce je povaříme nebo blanšírujeme.
Mražené ovoce a zelenina
I když je čerstvé ovoce a zelenina nejlepší volbou, realita je taková, že málokdo má čas na časté nákupy. Nebo se nám přes léto urodí například hodně rybízu a my se jej rozhodneme uložit na později do mrazáku. Doporučuje se spotřebovat čerstvé produkty do 3 dnů, což činí mrazení praktickým řešením pro uchování jejich čerstvosti a výživových hodnot. Spotřebovat byste měli mražené ovoce a zeleninu do jednoho roku.
Patří kvasnice do mrazáku?
Pokud jste váhali s mražením droždí, není důvod se obávat. Droždí lze bezpečně zamrazit, aniž by ztratilo své vlastnosti. Po rozmražení jej můžete bez obav přidat do těsta, které vykyne jako s čerstvými kvasnicemi. Je však důležité zamrazit droždí, dokud je ještě čerstvé. A jaký je postup? Nakrájejte jej na menší kousky a poté vložte do sáčků nebo krabičky. Droždí vám takto v mrazáku vydrží až 1 rok.
Jak správně skladovat pečivo v mrazáku
Ideální je kupovat nebo péct jen tolik pečiva, kolik spotřebujete. Pokud chcete pečivo uchovat déle, vyhněte se lednici, kde může začít plesnivět. Místo toho skladujte pečivo v mrazáku. Jednotlivé kusy či plátky chleba zabalte do sáčků či uložte do krabiček. I když pečivo vydrží v mrazáku až půl roku, je lepší ho spotřebovat co nejdříve.

Harry Potter před 25 lety pobláznil svět a HBO točí seriál: Snape jako černoch, snědá Hermiona a Rowlingová žaluje studio
Rozmrazování
Také pamatujte na to, že rozmrazování jakýchkoli potravin by mělo být pomalé. Především masa by měla být okamžitě zpracovaná. Opětovné mražení se nedoporučuje a je považováno za zdravotně rizikové.
Mrazit můžete i vejce, když vám například zůstanou bílky z pečení a nevíte zrovna co s nimi. Ale pozor – vejce určitě nemrazit ve skořápce. Pokud chcete mrazit celé vejce – nejdříve jej rozšlehejte.
Do mrazáku byste neměli ukládat například ani mléčné výrobky či šunku. Ani všechna zelenina není vhodná k mražení, hlavně ta s vysokým obsahem vody jako je například okurek.
Další tipy do domácnosti najdete tady.

Ilona Csáková v životní formě: Místo černého mundúru leopard a pas jako z katalogu. Takhle štíhlá nebyla ani ve dvaceti
Zdroje: toprecepty.cz, DOM BY DOM, Alza, iReceptář