Mražené potraviny mají svá pravidla: Nejdéle vydrží hovězí, s mletým masem neotálejte

Máte mrazák plný potravin? Věděli jste, že ani mražené potraviny nemohou být skladovány neomezeně dlouhou dobu? Každý potravina má stanovenou maximální dobu, po kterou si zachovává svou kvalitu v mrazáku. Obecně platí, že žádná surovina by neměla zůstat v mrazáku déle než jeden rok. Jaké potraviny mohou být skladovány po dobu 12 měsíců a které je lepší spotřebovat už během několika týdnů?

REKLAMA

Maso a jeho zmrazování – čas je důležitý

Ačkoli zmrazení zpomaluje rozklad potravin, úplně ho nezastaví. To znamená, že maso postupně ztrácí chuť, konzistenci a také svou nutriční hodnotu. Je tedy důležité znát maximální dobu trvanlivosti pro různé druhy masa. Hovězí a telecí maso můžete ve svém mrazáku skladovat do dobu až 8 měsíců, ale vepřové byste měli do 6 měsíců zpracovat.

U drůbeže je doba kratší, a to 3 měsíce a mleté maso by se mělo spotřebovat do 2 měsíců. Ryby obvykle vydrží 3 až 4 měsíce, ale zde byste se měli držet toho, že tučné ryby (například losos), je lepší mrazit kratší dobu než libové ryby, jako je treska.

Jak dlouho vydrží houby v mrazáku?

Trvanlivost zmražených hub se může výrazně lišit, ale většina zdrojů se shoduje na tom, že houby lze skladovat v mrazáku po dobu 3 až 6 měsíců. Mnoho houbařů si mrazí zásoby, které jim vydrží až do příští houbové sezóny, nicméně je lepší nepřekračovat dobu skladování 1 roku. Houby také nemrazíme čerstvé ale krátce je povaříme nebo blanšírujeme.

Mražené ovoce a zelenina

I když je čerstvé ovoce a zelenina nejlepší volbou, realita je taková, že málokdo má čas na časté nákupy. Nebo se nám přes léto urodí například hodně rybízu a my se jej rozhodneme uložit na později do mrazáku. Doporučuje se spotřebovat čerstvé produkty do 3 dnů, což činí mrazení praktickým řešením pro uchování jejich čerstvosti a výživových hodnot. Spotřebovat byste měli mražené ovoce a zeleninu do jednoho roku.

Patří kvasnice do mrazáku?

Pokud jste váhali s mražením droždí, není důvod se obávat. Droždí lze bezpečně zamrazit, aniž by ztratilo své vlastnosti. Po rozmražení jej můžete bez obav přidat do těsta, které vykyne jako s čerstvými kvasnicemi. Je však důležité zamrazit droždí, dokud je ještě čerstvé. A jaký je postup? Nakrájejte jej na menší kousky a poté vložte do sáčků nebo krabičky. Droždí vám takto v mrazáku vydrží až 1 rok.

Jak správně skladovat pečivo v mrazáku

Ideální je kupovat nebo péct jen tolik pečiva, kolik spotřebujete. Pokud chcete pečivo uchovat déle, vyhněte se lednici, kde může začít plesnivět. Místo toho skladujte pečivo v mrazáku. Jednotlivé kusy či plátky chleba zabalte do sáčků či uložte do krabiček. I když pečivo vydrží v mrazáku až půl roku, je lepší ho spotřebovat co nejdříve.

Rozmrazování

Také pamatujte na to, že rozmrazování jakýchkoli potravin by mělo být pomalé. Především masa by měla být okamžitě zpracovaná. Opětovné mražení se nedoporučuje a je považováno za zdravotně rizikové.

Mrazit můžete i vejce, když vám například zůstanou bílky z pečení a nevíte zrovna co s nimi. Ale pozor – vejce určitě nemrazit ve skořápce. Pokud chcete mrazit celé vejce – nejdříve jej rozšlehejte.

Do mrazáku byste neměli ukládat například ani mléčné výrobky či šunku. Ani všechna zelenina není vhodná k mražení, hlavně ta s vysokým obsahem vody jako je například okurek.

Další tipy do domácnosti najdete tady.

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA