Věděli jste, že existuje výborná příloha, která vyžaduje minimum surovin a přinese vám maximum chuti? Řeč je o lokších, známých také pod názvy přesňáky, patenty nebo laty. Podle názvu zní možná trochu komplikovaně, jedná se však o obyčejné bramborové placky, které si můžete udělat na slano i na sladko.
Pouze tři suroviny
Už naše prababičky tyto tenké bramborové placky pekly na kamnech na suché plotýnce. Původně se jednalo o jídlo chudých, protože se dělalo pouze ze tří surovin, které navíc většinou měl každý doma – brambor, mouky a soli. Hotové placky se pak mazaly sádlem.
Na Moravě bývá oblíbená hlavně jejich sladká varianta, zpravidla se tam připravují zavinuté s povidly a mákem, kdo chce, může si je polít i máslem. Na Slovensku je pak většinou připravují na slano, pomazané husím sádlem, a výborné jsou jak ke kachně, tak je možné je přikusovat i k polévce.
Můžete je však zkusit také v moderním podání, obdobně jako tortilly. Zamotáte do nich trhané maso, zeleninu, sýr, dresink a výborná večeře je na stole.
Jak na ně
Na přípravu výborných lokší podle našich babiček budete potřebovat:
- 1,5kg brambor
- 300 g hladké mouky
- 1 lžíce a 2 lžičky soli
- sádlo na potření
Brambory si nejdříve uvařte ve slupce v osolené vodě (1 lžíce soli). Následně je sceďte, nechte vychladnout, oloupejte a prolisujte. Přidejte mouku a 2 lžičky soli a rukama důkladně umíchejte, ideální je pracovat s těstem co nejrychleji. Posypte si pracovní plochu moukou, těsto by nemělo být příliš tuhé, může se i malinko lepit. Při válení je pak možné ho podsypat více.
Z těsta ukrajujte kousky, obalte v mouce na vysypané ploše a rukama rozmačkejte na kulatou placku. Vyválejte válečkem a podsypejte moukou, aby se placka nelepila. Zároveň se pokuste mít těsto co nejtenčí, ale pozor na to, aby se netrhalo.

Místo utracení darujte. Dánská zoo chce přebytečné mazlíčky jako potravu, nabízí daňové úlevy
Litinovou nebo teflonovou pánev si nasucho rozehřejte a vhoďte na ní první placku. Ve chvíli, kdy se na ní objeví hnědé flíčky, ji obraťte. Pokračujte s dalšími plackami, dokud budete mít těsto. Hotové horké lokše pomažte sádlem a skládejte na sebe.
Patenty na sladko
Pokud se rozhodnete připravit si tzv. patenty, jedná se vlastně o bramborové placky na sladko. Postup je totožný, jako u přípravy lokší, pouze je ještě teplé pomažete povidly a posypete mletým mákem a moučkovým cukrem. Nezapomeňte je srolovat a přejeme dobrou chuť.

Znáte tuto dobrotu? Jedli jste ji někdy?
Další recepty najdete tady.

Petr Hradil alias Otakar ze Života na zámku a Chinaski dnes: Změnil si jméno a slávu vyměnil za dvorek s králíky
Zdroje: bohynekuchyne.cz, receptyadveni.cz, zena-in.cz