Věděli jste, že existuje výborná příloha, která vyžaduje minimum surovin a přinese vám maximum chuti? Řeč je o lokších, známých také pod názvy přesňáky, patenty nebo laty. Podle názvu zní možná trochu komplikovaně, jedná se však o obyčejné bramborové placky, které si můžete udělat na slano i na sladko.
Pouze tři suroviny
Už naše prababičky tyto tenké bramborové placky pekly na kamnech na suché plotýnce. Původně se jednalo o jídlo chudých, protože se dělalo pouze ze tří surovin, které navíc většinou měl každý doma – brambor, mouky a soli. Hotové placky se pak mazaly sádlem.
Na Moravě bývá oblíbená hlavně jejich sladká varianta, zpravidla se tam připravují zavinuté s povidly a mákem, kdo chce, může si je polít i máslem. Na Slovensku je pak většinou připravují na slano, pomazané husím sádlem, a výborné jsou jak ke kachně, tak je možné je přikusovat i k polévce.
Můžete je však zkusit také v moderním podání, obdobně jako tortilly. Zamotáte do nich trhané maso, zeleninu, sýr, dresink a výborná večeře je na stole.
Jak na ně
Na přípravu výborných lokší podle našich babiček budete potřebovat:
- 1,5kg brambor
- 300 g hladké mouky
- 1 lžíce a 2 lžičky soli
- sádlo na potření
Brambory si nejdříve uvařte ve slupce v osolené vodě (1 lžíce soli). Následně je sceďte, nechte vychladnout, oloupejte a prolisujte. Přidejte mouku a 2 lžičky soli a rukama důkladně umíchejte, ideální je pracovat s těstem co nejrychleji. Posypte si pracovní plochu moukou, těsto by nemělo být příliš tuhé, může se i malinko lepit. Při válení je pak možné ho podsypat více.
Z těsta ukrajujte kousky, obalte v mouce na vysypané ploše a rukama rozmačkejte na kulatou placku. Vyválejte válečkem a podsypejte moukou, aby se placka nelepila. Zároveň se pokuste mít těsto co nejtenčí, ale pozor na to, aby se netrhalo.

Noční drama na Kolibě: Do domu Sisy Sklovské se vloupal zloděj, přišla o statisíce korun
Litinovou nebo teflonovou pánev si nasucho rozehřejte a vhoďte na ní první placku. Ve chvíli, kdy se na ní objeví hnědé flíčky, ji obraťte. Pokračujte s dalšími plackami, dokud budete mít těsto. Hotové horké lokše pomažte sádlem a skládejte na sebe.
Patenty na sladko
Pokud se rozhodnete připravit si tzv. patenty, jedná se vlastně o bramborové placky na sladko. Postup je totožný, jako u přípravy lokší, pouze je ještě teplé pomažete povidly a posypete mletým mákem a moučkovým cukrem. Nezapomeňte je srolovat a přejeme dobrou chuť.

Znáte tuto dobrotu? Jedli jste ji někdy?
Další recepty najdete tady.

Michaela Jílková o svém těle a věku: Koupila jsem si větší oblečení. Doma je jiná než v televizi a anonymy neřeší
Zdroje: bohynekuchyne.cz, receptyadveni.cz, zena-in.cz