Je to tu zase. Těšíte se na vůni vanilky a pohodu u vánočních koled, ale realita v kuchyni vypadá spíš jako scéna z hororu. Těsto se lepí na váleček, trhá se při každém pohybu a vaše nervy jsou, kulantně řečeno, v kýblu. Známe to všichni. Než ale tu neforemnou hroudu vyhodíte, zadržte. Slavný cukrář Josef Maršálek totiž přesně ví, kde jste udělali chybu. A věřte, že je to úplná prkotina!
Studené ruce, srdce… a dokonalé cukroví
Linecké cukroví je vánoční klasika, bez které by svátky prostě nebyly ono. Jenže i když máte recept po babičce, výsledek může skončit fiaskem. Proč? Protože ďábel se skrývá v detailech, a hlavně v teplotě.
Zatímco v lásce chceme vřelost, u lineckého platí pravý opak. Základem je svatá trojice: 3 díly mouky, 2 díly másla, 1 díl cukru. To asi znáte. Jenže kámen úrazu přichází v momentě, kdy suroviny vytáhnete na kuchyňskou linku.
Pokud necháte máslo změknout „aby se s ním lépe pracovalo“, zaděláváte si na malér. Josef Maršálek má jasno, všechno musí být ledové! „Všechny ingredience musí být studené, právě vytažené z lednice,“ upozorňuje cukrář. Jakmile je máslo moc měkké, těsto se začne bortit už pod rukama.
Rychlost je vaše nejlepší kamarádka
Tady se láme chleba. Nebo spíš cukroví. Mnoho z nás má tendenci těsto hníst s láskou a dlouho, aby se vše krásně spojilo. Chyba lávky! Pokud linecké hnětete příliš dlouho, máslo se rozpustí a mouka se takzvaně „spaří“. Výsledek? Těsto je mastné, drolí se a práce s ním je za trest. A co je horší, zrada přijde až v troubě.
„Horko těžko takové těsto vyválíme a vykrojíme z něj nějaké tvary. Ty se ale během pečení zdeformují. Do trouby tedy dáváme hezká srdíčka a vytahujeme z ní škaredé čtverečky,“ vysvětlil cukrář Josef Maršálek pro web Toprecepty.cz.
Takže dámy a možná i nějací pánové, žádné mazlení! Rychle spojit sypké suroviny s tukem do drobenky, přidat žloutek, bleskově zpracovat a šup s tím do lednice. Tam si těsto musí odpočinout alespoň půl hodiny, aby se vzpamatovalo.
Když už je pozdě plakat nad rozlitým mlékem
Stalo se. Těsto se trhá, vy jste ulepení a máte chuť s tím praštit. Hlavně to nevyhazujte! I pokažené těsto se dá zachránit, i když na výstavní srdíčka už to nebude.
Josef Maršálek radí takovou nepovedenou hmotu prostě upéct vcelku. Vznikne vám sice nevzhledná placka, ale tu můžete rozdrobit. „Takové těsto se dá použít, po upečení, na drobenku, nebo se dá nastrouhat, upéct pomalu při 150 °C a pak pomlít na drobečky,“ radí Maršálek.
Tyhle drobečky jsou pak geniální do nepečených rumových kuliček nebo na zahuštění jablečného štrůdlu. Takže žádný stres. I když se linecké nepovede, Vánoce tím rozhodně nekončí a možná si na těch „záchranných“ kuličkách pochutnáte ještě víc! A pokud by vás zajímal Josef Maršálek, bude ve středu večer hostem pořadu Show Jana Krause.
Další články s vánoční tematikou najdete ZDE.
- Král letošních Vánoc s vůní rumu. Opilý Izidor na plech i v košíčcích je hit
- Kdy vyrazit na barborky a jak na to, aby do Vánoc vykvetly
- Domácí vaječný koňak podle receptu naší babičky a trik se sněhem
- Měkké perníčky bez čekání
- Vánoční hvězda je krásná, ale jedovatá





