Linecké, co letí do koše. Josef Maršálek prozradil chybu, která zničí každé těsto

Je to tu zase. Těšíte se na vůni vanilky a pohodu u vánočních koled, ale realita v kuchyni vypadá spíš jako scéna z hororu. Těsto se lepí na váleček, trhá se při každém pohybu a vaše nervy jsou, kulantně řečeno, v kýblu. Známe to všichni. Než ale tu neforemnou hroudu vyhodíte, zadržte. Slavný cukrář Josef Maršálek totiž přesně ví, kde jste udělali chybu. A věřte, že je to úplná prkotina!

REKLAMA

Studené ruce, srdce… a dokonalé cukroví

Linecké cukroví je vánoční klasika, bez které by svátky prostě nebyly ono. Jenže i když máte recept po babičce, výsledek může skončit fiaskem. Proč? Protože ďábel se skrývá v detailech, a hlavně v teplotě.

Zatímco v lásce chceme vřelost, u lineckého platí pravý opak. Základem je svatá trojice: 3 díly mouky, 2 díly másla, 1 díl cukru. To asi znáte. Jenže kámen úrazu přichází v momentě, kdy suroviny vytáhnete na kuchyňskou linku.

Pokud necháte máslo změknout „aby se s ním lépe pracovalo“, zaděláváte si na malér. Josef Maršálek má jasno, všechno musí být ledové! „Všechny ingredience musí být studené, právě vytažené z lednice,“ upozorňuje cukrář. Jakmile je máslo moc měkké, těsto se začne bortit už pod rukama.

Rychlost je vaše nejlepší kamarádka

Tady se láme chleba. Nebo spíš cukroví. Mnoho z nás má tendenci těsto hníst s láskou a dlouho, aby se vše krásně spojilo. Chyba lávky! Pokud linecké hnětete příliš dlouho, máslo se rozpustí a mouka se takzvaně „spaří“. Výsledek? Těsto je mastné, drolí se a práce s ním je za trest. A co je horší, zrada přijde až v troubě.

„Horko těžko takové těsto vyválíme a vykrojíme z něj nějaké tvary. Ty se ale během pečení zdeformují. Do trouby tedy dáváme hezká srdíčka a vytahujeme z ní škaredé čtverečky,“ vysvětlil cukrář Josef Maršálek pro web Toprecepty.cz.

Takže dámy a možná i nějací pánové, žádné mazlení! Rychle spojit sypké suroviny s tukem do drobenky, přidat žloutek, bleskově zpracovat a šup s tím do lednice. Tam si těsto musí odpočinout alespoň půl hodiny, aby se vzpamatovalo.

Když už je pozdě plakat nad rozlitým mlékem

Stalo se. Těsto se trhá, vy jste ulepení a máte chuť s tím praštit. Hlavně to nevyhazujte! I pokažené těsto se dá zachránit, i když na výstavní srdíčka už to nebude.

Josef Maršálek radí takovou nepovedenou hmotu prostě upéct vcelku. Vznikne vám sice nevzhledná placka, ale tu můžete rozdrobit. „Takové těsto se dá použít, po upečení, na drobenku, nebo se dá nastrouhat, upéct pomalu při 150 °C a pak pomlít na drobečky,“ radí Maršálek.

Přečtěte si také

Josef Maršálek radí, jak se při pečení vánočního cukroví vyhnout chybám, které dělá většina lidí. Vejce nechte na později

Cukrář Josef Maršálek vysvětluje, kdy začít s pečením cukroví, jak se vyhnout nejčastějším chybám a proč těsto nesmí přijít do kontaktu s vejci příliš brzy.

Tyhle drobečky jsou pak geniální do nepečených rumových kuliček nebo na zahuštění jablečného štrůdlu. Takže žádný stres. I když se linecké nepovede, Vánoce tím rozhodně nekončí a možná si na těch „záchranných“ kuličkách pochutnáte ještě víc! A pokud by vás zajímal Josef Maršálek, bude ve středu večer hostem pořadu Show Jana Krause.

Další články s vánoční tematikou najdete ZDE.

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Readzone.cz na základě veřejně dostupných informací z médií (regiony.rozhlas, toprecepty).

Přidat boxík na seznam

Odebírejte nás

Dana Beránková
Dana Beránková
Jsem publicistka, která už víc než dvacet let píše o lidech a věcech, které stojí za řeč. Fascinují mě příběhy osobností, co něco vydržely a neztratily nadhled. Ráda hledám to, co se skrývá pod pozlátkem slávy i v obyčejných momentech života. Baví mne jazyk, detaily a atmosféra doby. Věřím, že dobrý článek má čtenáře donutit se na chvíli zastavit a zamyslet. Miluju divadlo, kávu a Prahu brzy ráno, když město teprve začíná dýchat.

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA