Evropská unie otevřela novou éru pro vína bez alkoholu a s nízkým obsahem alkoholu. Nastavila totiž nová pravidla pro pojmenování nízkoalkoholických a nealkoholických vín. Cílem je sjednotit označení takových vín napříč EU, a také podpořit trh s nealkoholickými víny. Je to však dobře? Měli bychom propagovat nízkoalkoholické nápoje a podporovat tak myšlenku, že méně alkoholu v nápoji zdraví neškodí?
Lehká vína mají stále alkohol
Termín light by měla dostat vína s obsahem alkoholu vyšší než 0,5 %, ale nejméně o 30 % nižší, než je minimální obsah alkoholu dané kategorie před dealkoholizací. Dříve přitom Unie hovořila o zcela a částečně dealkoholizovaných vínech. Nové označení by mělo být atraktivnější pro spotřebitele. Je to však dobře? Měly by být nápoje, které připomínají svou chutí alkohol opravdu atraktivní pro spotřebitele?
Nové a atraktivní pojmenování jde v podstatě ruku v ruce se základními principy nudge marketingu. Ten okolí inspiruje a je upřímný. To se označení light u vín upřít nedá. Zároveň takový marketing neporušuje svobodu volby a rozšiřuje pole možností.
Obvykle je nudge marketing používaný ve chvíli, kdy chce nějaká značka ovlivnit konzumenty správným směrem. V tomto případě může jít o to poukázat, že sklenička nealkoholického vína je například pro řidiče neškodná, zatímco klasické víno za volant nepatří. Jenomže označení bude atraktivní i pro další skupiny osob.
Nealkoholická vína a piva představují riziko
Není tajemstvím, že nealkoholická piva nebo vína představují jistá rizika. Riziková jsou podle odborníků především pro děti. Hovoříme sice v podstatě o nealkoholických nápojích, pivo ani víno bez alkoholu však stále není limonáda nebo mošt. Pořád jde o odalkoholizované nápoje. A jak jistě víte, mohou obsahovat nízká procenta alkoholu. Pokud takový nápoj vypije malé dítě, lze mu naměřit alkohol v krvi.
Nejde jen o to, že si dítě pod vlivem alkoholu může v danou chvíli například ublížit, ale především o tom, že setkání s alkoholem v brzkém věku zvyšuje riziko problémů se závislostí v dospělosti. Jde o to, že pokud si dítko zvykne na chuť piva nebo vína, spíše se v dospělosti napije alkoholické verze nápojů. Navíc je pití alkoholu v dětství spojené také s vyšší možností dlouhodobého poškození mozku.
A nejde jen o děti. Light vína a nealkoholická piva nejsou vhodná ani pro osoby závislé na alkoholu. Takové osoby se totiž ze své závislosti nikdy nevyléčí. Mají jen období, kdy abstinují. A chuť nebo jen vůně odalkoholizovaných nápojů v nich vyvolává bažení. Dost často jsou tyto nápoje příčinou recidivy.

Kateřina Kaira Hrachovcová ukázala tělo v miniaturních bikinách i nového chlapa. Padesátiletá bohyně, píší fanoušci
Proč ještě nepít nealkoholická piva a vína?
Další rizikovým faktorem při konzumaci nealkoholického piva je také obsah sacharidů. V jedné plechovce piva je jich asi 25 gramů. To jsou skoro dvě kostky cukru. A podobné je to u dealkoholizovaných vín. I ty obsahují malé množství cukru. V případě vína pochopitelně záleží na značce a odrůdě. Obvykle jde však například o 5 % cukru v nápoji. Rozhodně tak tyto nápoje nejsou vhodné pro diabetiky, ale zdravé nejsou ani pro ostatní. Ačkoliv jde o nealkoholické varianty nápojů, určitě nepatří do zdravého jídelníčku.

Eduard Cupák: Nacisti mu popravili rodinu a kvůli lásce k mužům ho udal komunistům spolužák. Nakonec doplatil na cigarety
Zdroj: euronews.com, euronews.com, l-a-b-a.cz, learmem.chlp.org, vesmir.cz, carl-jung.cz