K vánočním svátkům neodmyslitelně patří vánočka. Věděli jste, že právě vánočka je jednou z vůbec nejstarších vánočních tradic, která má za sebou dlouhý historický vývoj a k tomu všemu v sobě ukrývá silnou symboliku?
Na našich stolech se vánočka objevuje od 14. století
Nedílnou součástí Vánoc se vánočka stala již ve 14. století. V té době ještě neměla svou dnes již tolik tradiční pletenou podobu a ani název – tehdy se jí totiž říkalo calta. Jen o dvě století později už ale měla onen typický tvar, který vznikl zaplétáním pramenů kynutého těsta.
Znáte symboliku vánočky?
Vánočka vznikla jako lepší varianta klasického chleba. Na vánočním stole od jisté doby nesměla chybět. Coby kynuté pečivo měla mezi ostatními dobrotami výsadní postavení. Proces nabývání těsta na objemu (čili kynutí) symbolizoval nárůst štěstí a hojnosti pro následující rok.
Upečte si vánočku podle Moniky Absolonové
Monika Absolonová není jen úžasná herečka a zpěvačka, ale také milovnice kuchařského řemesla. Netají se tím, že během vánočních svátků svým kulinářským uměním hýčká celou rodinu i kolegy z branže. Každoročně peče několik desítek své proslavené vánočky. Její recept tak letos můžete vyzkoušet i vy.
Recept na 2 vánočky.
Na přípravu potřebujete:
- 500 ml plnotučného mléka
- 2 kostky droždí
- 265 g krupicového cukru
- 250 g 84% másla
- 6 vajíček
- 1 kg polohrubé mouky
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 1 balení mandlí – blanšírovaná jádra
- 1 balení mandlových lupínků
- citronová kůra
- 1 balení rozinek
- rum
- muškátový oříšek
Postup přípravy:
- Den před pečením naložte balíček mandlí a rozinek do rumu. Ohřejte mléko, do kterého rozdrobte droždí a přisypte hrst cukru. Máslo nechte změknout a vložte ho do mísy. Přidejte šest žloutků, přisypte zbylé množství cukru a vše s pomocí vařečky promíchejte.
- Do mísy přidejte mléko s nakynutým droždím a opět promíchejte, aby se všechny suroviny dobře spojily. Bude-li těsto moc řídké, přidejte trochu mouky. Moukou poprašte vál, na který dejte těsto. Rukama poté jeho okraje obracejte směrem do středu, mezitím přidávejte mouku, aby bylo těsto postupně hustší.
- Vyndejte mandle a rozinky z rumu, přidejte je ho těsta, propracujte a poté rozdělte na dvě poloviny. První polovinu rozdělte na tři díly a z každého vyválejte silný pramen. Hotové prameny zaplétejte do copu, který přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Z druhé poloviny těsta udělejte třetiny, ze dvou třetin vytvarujte a poté zapleťte tři prameny. Z copu vytvořte druhé patro. Ze zbylého těsta vytvarujte dva prameny, které spletené položte na předchozí dvě patra. Tento postup opakujte i s druhou polovinou těsta.
- Vezměte bílky, nasypte do nich pět lžiček cukru a dobře promíchejte. Vzniklou směsí rukou potírejte vánočky. Ty na závěr posypte plátky mandlí, poté vložte do předehřáté trouby na 170 °C a pečte cca 45 až 60 minut.
Jak jste na tom s vánočkou vy, pečete? Nebo raději jdete na jistotu a koupíte v pekárně?

Záhada v Gíze pokračuje: Vědci objevili pod pyramidami další město, staré má být až 38 000 let. Plánují se vrty
Zdroje: Billa, Hradec Rozhlas, Fresh iPrima