Legendární recept Ládi Hrušky na kuřecí kůžičky rozdělil před 11 lety národ na dva tábory

Láďa Hruška byl a stále je zajímavým úkazem tuzemské gastronomie. Před lety se na našich obrazovkách proslavil s tím, co a jak se dá chutně připravit z levných surovin. Právě ona nízkonákladovost je jeho hlavním cílem, výsledky ovšem dělí národ na dva nesmiřitelné tábory. Nejznámější jsou jeho křupavé kuřecí kůžičky.

REKLAMA

Smažák v hrníčku i chipsy z kůžiček

Jedním z památních momentů jeho kariéry bylo, když obešel redakci a kolegům dával ochutnat jakési chipsy. Když vyšlo najevo, že základní surovinou jsou kuřecí kůže, byla reakce nadšené i velmi zaražené.

Při nákupu v řeznictví pak prodejce konstatoval, že od chvíle jeho reportáže jim řezníci nestačí okrajovat a lidé stojí právě na kůžičky frontu.

Konkrétní recept?

“Nejprve kůžičky pořádně opláchneme pod vodou a nožem je nakrájíme na menší kousky. Naskládáme je na čistý pekáč, ani olej nepoužíváme, kůže jsou mastné dost. Pak je osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením a šup s nimi do trouby. Dozlatova vypečené kůžičky vyndáme a potřeme sýrem a ozdobíme kouskem pomeranče,” popisuje Láďa Hruška postup.

Náklady na kůžičky, sýr, koření i pomeranč činily v tehdejší (rok 2013) době dle jeho údajů 20 Kč.

Knižní hodnocení

Láďa Hruška je i plodný autor knih. Kromě kuchařek a různých vychytávek se věnuje i psaní humorných příhod. Ty, pravda, získávají aspoň průměrně hodnocení. Samotné knihy o vaření se pohybují na samém černém dně s maximem 25 %.

Zabrnkání na české vlastnosti

Nabízí se tedy otázka, v čem jsou vlastně recepty doslova „za pár korun“ pro tolik lidí přitažlivé. Nějakou roli hraje určitě snaha ušetřit, Hruška jde však do extrému i proti naprosto běžné české nebo mezinárodní kuchyni, jejíž náklady nejsou horentní.

Je tak určitým vtělením lidového rozměru, který nesnáší elitářství a čerpá z jakési trvající normalizační tradice. Češi mají navíc hrozně rádi možnost něco obejít nebo lidově „očůrat“. Stejnou sféru sdílí s dalším lidovým hrdinou a kuchařem amatérem, Jiřím Babicou.

Nedílnou součástí jsou také slovní přestřelky a kritika uznávaných kuchařů stojících na straně (podle Hrušky) „vysokého vaření“.

Kultura náhražek a iluze statusu

Veškeré Hruškovy recepty se ohánějí primárně cenou. Používá suroviny, které se pro daný recept obvykle nevyužívají a snaží se držet v korunových částkách. Ekonomická logika je tu zřejmá – chce napodobit dražší jídlo levnější cestou, což znamená například sushi z toastového chleba.

Psychologicky tak divák dostává pocit zadostiučinění a iluzi požitku z pokrmu, který si reálně nemůže dovolit. S Láďovou pomocí se však dokázal zadními vrátky dostat na stejnou pozici, jako lidé z – pro něj – jiné ekonomické vrstvy.

Dlouhodobé riziko

Je otázkou, jestli by byl někdo ochoten složit svůj jídelníček čistě z jeho receptů. A také, jak dlouho by pravidelné křupky z kuřecích kůžiček nebo smažený sýr v hrnku v mikrovlnce snášel ve zdraví. Jeho pizza z rozvařených špaget nebo játrové knedlíčky z Májky nemají přednosti.

Ti, kteří budou cíleně vařit podle jeho logiky, určitě ušetří. Několik korun za „párek nevalné chutě“ jak by řekl Čuřil z komedie Škola základ života. Jenže ani dobrý pokrm nemusí být drahý – pokud koupíte základní suroviny a dobře je zpracujete.

Na Láďův pořad Vychytávky Ládi Hrušky se můžete podívat na prima+.

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz
Jonáš Jenšovský
Jonáš Jenšovský
Zajímá mě prakticky všechno od starověkých pyramid po obrazy z hlubin vesmíru. Občas bokem napíšu nějakou fantasy nebo vytvořím fiktivní svět.

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA