Venku to sice konečně začíná vonět jehličím a svařákem, ale ten pravý hřích na vás letos čeká v kuchyni. Zapomeňte na chvíli na suché pracny nebo linecké, které se teprve musí rozležet. Letošním Vánocům bude kralovat fešák, který to umí pořádně rozjet. Říká si Izidor, je sladký, nebezpečně dobrý a, jak už jeho jméno napovídá, rád se napije. Tohle cukroví totiž rozhodně není pro děti, dámy!
Už je to tady. Začátek prosince, první adventní neděle za námi a my začínáme panikařit, co letos upéct, abychom ohromily tchyni a další návštěvy. Pokud chcete letos vsadit na jistotu, seznamte se s Izidorem. Tenhle dezert má pověst rebela, a to zcela oprávněně. Není to žádná nevinná vanilková chudinka, ale pořádná nálož ořechů, čokolády a hlavně rumu.
Pozor na řízení, tohle má grády
Musím vás ale varovat. Ačkoliv vypadá Izidor neškodně, klame tělem. Velké množství alkoholu v náplni není chyba kuchařky, je to záměr. Pokud čekáte návštěvu, která přijela autem, raději jim nabídněte čaj. Po tomto dezertu byste totiž rozhodně neměli sedat za volant, a už vůbec jej nenabízejte dětem.
Ale upřímně? Právě to nás na něm baví! Kombinace máslového krému, výrazné ořechové náplně a čokoládové polevy je prostě „vražedná“. A nebojte se složité přípravy. I když to vypadá jako vysoká cukrářská, zvládnete to levou zadní.
Mám pro vás hned dvě varianty, jak tohoto krasavce připravit. Je libo klasiku na plech, nebo roztomilé košíčky?
Recept: Klasický „Opilý Izidor“ na plech
Tohle je ta verze, kterou ohromíte na velké rodinné sešlosti. Krájí se na úhledné řezy a vypadá luxusně.
Co budete potřebovat:
Těsto: 150 g másla, 150 g cukru moučka, 4 vejce, 120 g mletých vlašských ořechů, 80 g polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa, prášek do pečiva.
Ořechová náplň (to je ta síla!): 200 g vlašských ořechů, 100 g cukru moučka, 150 ml rumu (nešetřete!).
Krém: 350 ml mléka, 40 g kukuřičného škrobu, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce cukru, 250 g másla.
Poleva: 120 g čokolády na vaření, lžíce tuku.
Jak na to:
Krém je základ: Uvařte hustý pudink z mléka, škrobu, kakaa a cukru. Nechte ho vychladnout, občas promíchejte, ať se neudělá škraloup. Až vystydne, zašlehejte do něj změklé máslo.
Korpus: Žloutky utřete s cukrem a máslem, přidejte ořechy, mouku s práškem a kakaem. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Šup s tím do trouby na 180 °C asi na 25 minut.
Opilá vrstva: Smíchejte ořechy, cukr a rum. Nechte chvíli uležet, ať se chutě propojí.
Skládáme fešáka: Vychladlý korpus potřete marmeládou (nejlépe meruňkovou), na to dejte ořechovou náplň a navrch máslový krém.
Finále: Vše polijte čokoládou a nechte ztuhnout v lednici. Krájejte nahřátým nožem, ať je to profi!
Recept: Moderní „jednohubky“: Izidor v košíčku
Pokud chcete něco, co vypadá dobře a dá se to zobat jen tak u televize, zkuste tuhle verzi. Je to hit, který mizí rychlostí blesku. Každý to vždy chválí, návštěvy si na Vánoce vyžádaly recept.
Co budete potřebovat:
Těsto na košíčky: 210 g hladké mouky, 70 g cukru moučka, 140 g másla, 20 g kakaa, 40 g ořechů, vanilkový cukr.
Náplň: 150 g ořechů, 50 g cukru, 2 lžíce marmelády, 100 ml rumu.
Krém: 3 vejce, 150 g cukru, kakao, 100 g másla + dalších 350 g másla na vyšlehání, trocha rumu.
Jak na to:
Košíčky: Vypracujte těsto, nechte ho v lednici odpočinout a pak jím naplňte formičky. Pečte cca 10 minut na 180 °C.
Náplň: Jednoduše smíchejte ořechy, cukr, marmeládu a rum.
Krém: Vejce s cukrem a kakaem šlehejte nad párou do zhoustnutí. Do vychladlé směsi přidejte rum a část másla. Zbytek másla vyšlehejte do pěny a postupně spojte s kakaovou hmotou.
Plnění: Do košíčku dejte lžičku ořechové náplně, nastříkejte krém ozdobnou špičkou a nakonec namočte v čokoládě.
Ať už zvolíte řezy nebo košíčky, tento dezert se stane hvězdou vašeho stolu. Jen si dejte pozor, abyste těch „ochutnávek“ při pečení nezvládly moc, ten rum je tam opravdu cítit! Dobrou chuť a krásný advent.
Další články s vánoční tematikou najdete ZDE.
- Kdy vyrazit na barborky a jak na to, aby do Vánoc vykvetly
- Domácí vaječný koňak podle receptu naší babičky a trik se sněhem
- Měkké perníčky bez čekání
- Vánoční hvězda je krásná, ale jedovatá





