Konec zakalenému vývaru: Maso do studené vody, žádné vaření a bílek jako záchrana

Uměli byste si představit nedělní oběd bez pořádného vývaru? Možná ano, ale pro většinu českých domácností je to neodmyslitelná klasika. Dobrý vývar dokáže zasytit, zahřát po těle i pomoci po bujaré noci a následné kocovině. Už se vám někdy stalo, že se vývar zakalil? Pak si přečtěte, co se s tím dá dělat.

REKLAMA

Často si za to můžeme sami

Možná i vám se někdy stalo, že jste se před rodinou či hosty chtěli blýsknout dokonalým vývarem a on se vám zakalil. Často si za zakalený vývar můžeme sami – nedržíme se totiž osvědčených pravidel. Mezi ta se řadí například to, že nesmíte dát syrové maso do horké vody, protože tehdy dojde k rychlému sražení bílkoviny. Velmi častou chybou je použití mraženého kuřecího masa.

Během vaření je důležité sbírat pěnu z vysrážených bílkovin z masa a kostí. I když se to může zdát otravné, nezapomínejte ji v průběhu vaření sbírat.

Nejčastější chyby při vaření vývaru

Vývar by měla umět každá správná hospodyňka. Při jeho přípravě se vyvarujte nejčastějším chybám. Nezalévejte maso horkou vodou. Plánujete-li vývar táhnout dlouho, zeleninu do něho nekrájejte, ale ponechte ji v celku. Pamatujte, že správný vývar se nevaří, ale táhne, a to ideálně několik hodin. Správně by měl jen tak probublávat, nikoli přímo vřít.

Co dělat, když se vývar zakalí?

I přes dodržování základních rad se může stát, že se vývar přeci jen zakalí. Není třeba hned propadat panice. Rychlou pomocí je vaječný bílek. Vyšlehejte z bílků tuhý sníh a ten vmíchejte do zchladlého vývaru. Postupně zahřívejte, dokud se bílky nevysrážejí. Bílek na sebe dokáže navázat nečistoty a během cezení je na sobě udrží.

Na tuto radu nedá dopustit ani legenda české kuchyně – Zdeněk Pohlreich. V jednom z dílů pořadu Ano, Šéfe! poradil Rostislavu Bachmanovi (majiteli restaurace Georgia), aby do zakaleného vývaru vmíchal ušlehaný sníh ze dvou bílků.

Kostky ledu

Když už si dáte tu práci s přípravou vývaru a on se vám zakalí, dokáže to naštvat. Není však nic ztraceno. Pomoci mohou i kostky ledu. Vhoďte je do hrnce, rychle na sebe navážou nečistoty i mastnotu a snáze je pak odstraníte. Vývar získá zpět svou průzračnost i plnou chuť.

Na slévání papírová utěrka

Před sléváním hotového vývaru nezapomeňte dát do cedníku čistou papírovou kuchyňskou utěrku. Zachytí mnohem více nečistot nežli obyčejný cedník a zbaví tak vývar posledních nečistot.

Ilustrační foto, Zdroj: Pexels.com
Ilustrační foto, Zdroj: Pexels.com

Další tipy do domácnosti najdete tady.

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA