Uměli byste si představit nedělní oběd bez pořádného vývaru? Možná ano, ale pro většinu českých domácností je to neodmyslitelná klasika. Dobrý vývar dokáže zasytit, zahřát po těle i pomoci po bujaré noci a následné kocovině. Už se vám někdy stalo, že se vývar zakalil? Pak si přečtěte, co se s tím dá dělat.
Často si za to můžeme sami
Možná i vám se někdy stalo, že jste se před rodinou či hosty chtěli blýsknout dokonalým vývarem a on se vám zakalil. Často si za zakalený vývar můžeme sami – nedržíme se totiž osvědčených pravidel. Mezi ta se řadí například to, že nesmíte dát syrové maso do horké vody, protože tehdy dojde k rychlému sražení bílkoviny. Velmi častou chybou je použití mraženého kuřecího masa.
Během vaření je důležité sbírat pěnu z vysrážených bílkovin z masa a kostí. I když se to může zdát otravné, nezapomínejte ji v průběhu vaření sbírat.
Nejčastější chyby při vaření vývaru
Vývar by měla umět každá správná hospodyňka. Při jeho přípravě se vyvarujte nejčastějším chybám. Nezalévejte maso horkou vodou. Plánujete-li vývar táhnout dlouho, zeleninu do něho nekrájejte, ale ponechte ji v celku. Pamatujte, že správný vývar se nevaří, ale táhne, a to ideálně několik hodin. Správně by měl jen tak probublávat, nikoli přímo vřít.
Co dělat, když se vývar zakalí?
I přes dodržování základních rad se může stát, že se vývar přeci jen zakalí. Není třeba hned propadat panice. Rychlou pomocí je vaječný bílek. Vyšlehejte z bílků tuhý sníh a ten vmíchejte do zchladlého vývaru. Postupně zahřívejte, dokud se bílky nevysrážejí. Bílek na sebe dokáže navázat nečistoty a během cezení je na sobě udrží.
Na tuto radu nedá dopustit ani legenda české kuchyně – Zdeněk Pohlreich. V jednom z dílů pořadu Ano, Šéfe! poradil Rostislavu Bachmanovi (majiteli restaurace Georgia), aby do zakaleného vývaru vmíchal ušlehaný sníh ze dvou bílků.
Kostky ledu
Když už si dáte tu práci s přípravou vývaru a on se vám zakalí, dokáže to naštvat. Není však nic ztraceno. Pomoci mohou i kostky ledu. Vhoďte je do hrnce, rychle na sebe navážou nečistoty i mastnotu a snáze je pak odstraníte. Vývar získá zpět svou průzračnost i plnou chuť.

Paštiky, trabant a fronty na hranicích. Vzpomínky na šílené dovolené v Jugoslávii za totáče
Na slévání papírová utěrka
Před sléváním hotového vývaru nezapomeňte dát do cedníku čistou papírovou kuchyňskou utěrku. Zachytí mnohem více nečistot nežli obyčejný cedník a zbaví tak vývar posledních nečistot.

Další tipy do domácnosti najdete tady.

Proč v létě hubneme snáz: Důvody, díky kterým jdou kila v horku dolů rychleji a čemu se raději vyhnout
Zdroje: iReceptář, Dom by Dom, iDnes, Recepty, Top Recepty