Při pátrání po zdravých způsobech vaření a stravování na něj nejspíš nevyhnutelně narazíte. Než se ale zásobíte paletou plných lahví, pojďme potvrdit některé skutečnosti a vyvrátit několik mýtů týkajících se právě kokosového oleje. Co je vlastně tento zázrak moderní kuchyně?
Rafinace, nebo ne?
Kokosový olej se vyrábí lisováním kokosů a většinu ho tvoří nasycený tuk. V základu existují dva druhy, tedy rafinovaný a nerafinovaný. Nerafinovaný se lisuje za studena. Zachovává si tak veškeré cenné živiny jako vitamíny, antioxidanty a podobné bioaktivní složky pocházející přímo z kokosové dužiny.
To provází silná kokosová vůně i chuť, což může ovlivnit chuť pokrmů, hlavně těch s masem. Je ovšem perfektní pro sladká pečiva nebo místo másla. Nutno podotknout, že kokosový olej nevyžijete jen v kuchyni, ale i na vlasy, kůži a nehty. Právě pro vysoký obsah živin je dobrý pro pleťové masky, balzámy a kondicionéry.
Rafinovaný olej
Ten je vyráběn za vysokých teplot, a tudíž určen hlavně pro vaření. Sice ztrácí některé přínosné složky, obvykle však bývá levnější. Je také trvanlivější a hodí se na smažení včetně masa, protože neovlivní jeho chuť.
Navíc se vyznačuje vysokým kouřovým bodem, snese tedy bez problémů velmi vysoké teploty. Vzhledem k tomu, že má sám „ořechovou“ příchuť, hodí se pro pečení. V kuchyni vám za běžných okolností vydrží i rok, aniž by se jakkoli zkazil, což je další plus.
Vliv na váhu
Ačkoli vás na to dost možná některé reklamní nabídky lákaly, není tomu tak. Pouhé nahrazení jiného oleje kokosovým vám nezaručí úbytek na váze. Je potřeba k tomu přidat další změnu životosprávy nebo celého jídelníčku.
Použití a dávka
Pokud si užíváte jeho chuť a vůni, přidejte ho občas do svého jídelníčku, ale nepřehánějte to. Všichni ti, kdo adorují jeho pozitivní vliv na srdce, jsou v opozici vůči zdravotním expertům. Jedna lžíce kokosového oleje obsahuje asi 120 kalorií a 14 gramů tuku. To je denní maximum pro kohokoli, kdo trpí jakýmikoli srdečními potížemi, nebo na ně má náběh.

Mějte se krásně, končím, oznámila Tereza Brodská na Instagramu. Zaskočila tím Dagmar Havlovou i fanoušky
Někdy se uvádí jeho pravidelné používání v Indii, na Filipínách a v Polynésii, kde je malý výskyt srdečních chorob. Zde je ale třeba připočíst i další stravovací návyky a obecnou životosprávu.
Jed nebo lék?
No, ani jedno. Nejde o výrazně zdravý tuk, současně ale neobsahuje ani jakékoli přímo škodlivé látky. Kokosový olej tak není lepší nebo horší než jiné tuky používané běžně v kuchyni. Je lepší spíše pro příležitostné použití než na pravidelné bázi. Například do salátů bude lepších několik kapek extra panenského olivového, který má prokázané zdravotní přínosy.
Spíše módní záležitost
Jak už bylo zmíněno na začátku, na kokosový olej asi narazíte při pátrání po zdravém stravování. Stal se ale spíš oblíbeným „buzzwordem“, tedy módním pojmem, který přitahuje pozornost bez ohledu na reálný přínos. Klidně ho tedy občas použijte, ale neberte ho za samospásný.

Valorizace důchodů 2026: Průměrně pár stovek navíc, nejchudší senioři si výrazně polepší
Zdroje: BrownHealth, PremierHealth, MayoClinic, UnlockFood