



Balut, Casu Marzu nebo Pidan – možná vám tyto názvy nic neřeknou. Schovávají se pod nimi ale nejodpornější potraviny světa. Ochutnat si je troufne jen člověk se silným žaludkem. Které z nich znáte? A zkusili byste některý z následujících pokrmů ochutnat?
Casu Marzu
Sardinská specialita nesoucí název Casu Marzu v překladu znamená „zkažený sýr“ a jak už samotný překlad napovídá, rozhodně se pod tímto pojmem neskrývá žádná pochoutka. Tento pokrm má kořeny v dávné historii. Na první pohled obyčejný sýr v sobě ukrývá živé červy, odporně smrdí a sníst ho dokáže jen člověk se silným žaludkem.
Balut
Kuřecí nebo kachní embryo, které je částečně vyvinuté, uvařené zaživa a konzumované přímo ze skořápky – to je balut. Vietnamská a filipínská pochoutka, která se připravuje při náboženských festivalech či zvláštních příležitostech. Je to také velmi často vyhledávané jídlo mezi odvážnými turisty.
Hákarl
Možná vám tento název na první dobrou nic neřekne. Jakmile ale prozradíme, že se pod ním ukrývá rozložená zdechlina žraloka, možná se vám znechucením zahoupe žaludek. Hákarl chutná jako silný sýr a voní jako moč. Tuto „lahůdku“ vynalezli Vikingové – vznikla možná náhodou v době, kdy se snažili uchovat co nejvíce potravin.
Srdce kobry
Ve Vietnamu cíleně chovají kobry, kterým následně za živa vyříznou srdce a to, stále ještě bijící, servírují odvážným zákazníkům, kteří se rozhodli ochutnat tohle prazvláštní jídlo. Bijící srdce kobry se podává v panáku kobří krve a podle místní legendy jeho pozřením můžete získat mnoho vlastností hada – což je samozřejmě jen pověra.
Ovčí hlava
Ovčí hlava je tradiční (i když v očích mnoha lidí dost nechutnou) pochoutkou podávanou v celé řadě světových regionů – od Středomoří až po severní Evropu. Hlava se zpravidla podává celá a neporušená, tudíž včetně mozku a očních bulev.
Ptarmigan Shit
Zkuste v Grónsku prohlásit, že jíte „ho*no“ a nikdo se na vás nebude dívat skrze prsty. Ba spíše naopak. Ptarmigan je krásný bílý pták. Jím vylučované exkrementy jsou považovány za delikatesu. Trus se zpravidla sbírá v zimě, když je sucho a po sklizni se vaří ve žluklém tulením oleji společně s kousky tuleního masa.

Kam se poděly představitelky Moniky, Kláry a Pavly z filmu Gympl: Divadelní herečka, moderátorka v rádiu i život v ústraní
Medama
V Japonsku jsou tuňákové bulvy zvané Medama obrovskou a hojně vyhledávanou pochoutkou, kterou si zde dopřávají nejen místní, ale také nadšení a zvědaví turisté. Medama se dá připravit vícero způsoby – někdo preferuje vaření, jiný tuňákové bulvy smaží a někdo dusí.
Pidan
Pidan alias zkažená vejce jsou možná ještě známější pod názvem vejce století. Tahle vajíčka páchnou jako síra. Připravují se tak, že se pokryjí solí, hlínou a popelem a poté se nechají po dobu 100 dní „jen tak ladem, skladem“. Žloutek změní barvu na tmavě zelenou a získá mazlavý střed. Bílek se stane průsvitnou želatinou, která chuťově připomíná sojovou omáčku.
Tak na kterou z těchto “pochoutek” byste si troufli? Nebo máte dokonce zkušenost?

Atentát na Heydricha: Mrazivé detaily operace Anthropoid
Zdroje: Culinary School, Chef Spencil, Delis Hably, Drink Business