Noční můra hospodyněk? Připálený sporák! Vyzkoušejte tyto léty osvědčené postupy na účinné a snadné vyčištění

Připálený sporák je noční můrou nejedné hospodyňky. Strávit hodiny u plotny při přípravě něčeho dobrého na zub a pak na něm ještě “nechat ruce” při drhnutí připálenin? Děs! Co když to ale takhle být nemusí? Prozradíme vám efektivní tipy, jak vyčistit připálený sporák, a to téměř bez námahy.

REKLAMA

Horký ručník jako trik našich babiček

Zavzpomínejte na svá dětská léta. Viděli jste někdy babičku, jak na sporák po vaření hodila horký ručník? Možná jste tenkrát jako děti nechápaly, proč to vlastně dělá. Dneska už ale budete znát tento zajímavý trik.

Nejdříve povrch sporáku postříkejte octem. Posypte jej jedlou sodou, a poté ho přikryjte horkým ručníkem – tedy ručníkem namočeným do horké vody. Nechte působit alespoň patnáct minut a poté se již jen lehce zbavíte nečistot, které se tímto způsobem krásně uvolní.

Klasika v podobě octa

Ocet je v našich domácnostech bohužel často podceňovaný. Mnozí na něj hledí jen jako na dochucovadlo do čočky nebo jako „koupel“ pro tlačenku s cibulí. Přitom může být u nás doma hodně nápomocný, a to třeba i tehdy, kdy se snažíte vyčistit připálený sporák.

Jak na to? Je to opravdu snadné. Vezměte tuhle klasiku a připáleniny na sporáku postříkejte. Použít můžete jak klasický ocet, tak ocet bílý nebo jablečný. Zkrátka, co máte doma po ruce. Potom jej nechte působit, klidně několik hodin (ideálně přes noc). Pak už jen odstraňte uvolněné nečistoty.

Ocet je skvělým pomocníkem při úklidu, Ilustrační foto, Zdroj: redakce ReadZone prostř. ChatGPT 4o
Ocet je skvělým pomocníkem při úklidu, Ilustrační foto, Zdroj: redakce ReadZone prostř. ChatGPT 4o

Pomoci může i citron

Citronová šťáva dokáže hotové zázraky. Zkušené hospodyňky dobře vědí, že je to skvělý pomocník v boji proti vodnímu kameni. Dnes si na seznam jeho použití budete moci připsat i pomoc při čištění připáleného sporáku.

Rozkrojte citron na dvě poloviny a poté s nimi potřete připálená místa, která na vašem sporáku zůstala po vaření. Můžete poté zasypat jedlou sodou a nechat několik minut působit. Pak stačí vzít do ruky houbičku a nečistoty setřít.

Trio v podobě sody, soli a vody

Chcete vyčistit připálený sporák, a to ideálně bez námahy? Jasně, kdo by na tom chtěl nechat ruce, nehty a ztratit u toho nervy. Vsadit můžete na trio v podobě jedlé sody, soli a vody. Suroviny smíchejte v poměru dvě lžíce sody, jedna lžíce soli a tři lžíce vlažné vody.

Vznikne vám hustá pasta, kterou nanesete na postižená (čili připálená) místa na sporáku. Poté několik minut necháte „dělat svoji práci“ a následně za pomoci houbičky připálenou špínu odstraníte.

Sůl, soda a olej

Na závěr vám dáme ještě jeden tip z repertoáru našich zkušených babiček. Ten zahrnoval použití trojice surovin – olej, soda a voda. Stačí smíchat 2 lžíce jedlé sody, 1 lžíci ideálně hrubozrnné soli a lžíci rostlinného oleje. Vzniklou pastu je možné zředit troškou vody. Pak pastu naneste na znečištěná místa na sporáku, necháte 15 minut působit a pak nečistoty odstraníte.

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA