Jak na správné skladování pečiva: Na igelitové sáčky a lednici zapomeňte

Taky máte rádi čerstvé pečivo, ideálně třeba dalamánky ještě z pece? Voňavé a křupavé? Tím pádem asi i dumáte, jak takovou pochoutku udržet doma co nejdéle v použitelném stavu. Jestli necháte chleba nebo rohlíky ležet ladem na kuchyňské lince, máte po chuťovém zážitku už za několik hodin. Jak tedy uchovat housky nebo kaiserky?

REKLAMA

Sáčky pryč

Během nákupu jste si nejspíš vzali igelitové sáčky. Jakmile ale dorazíte domů, hned se jich zbavte, vysoce totiž podporují vznik plísní. Pravda, pečivo v nich nějakou dobu vydrží poživatelné, protože dojde k izolaci vlhkosti. Problém je, že potřebuje dýchat. Nejlepší je proto vrátit se k postupům před příchodem plastů.

Naprosto jednoduše tedy nechte chleba v ošatce přikrytý utěrkou nebo lněným plátnem. Je to efektivní metoda, jak udržet pečivo čerstvé a současně i zdravotně nezávadné. V této podobě můžete ošatku uložit do chlebovky.

Voskové ubrousky

Tohle je docela nový postup, navíc jde o ekologické řešení. Při správném zabalení vydrží pečivo v čerstvém stavu až pět dní. Ideální skladovací místo je v chladnějším prostředí a mimo přímé slunce.

Vždycky v chlebníku

Dřevěný uzavíratelný chlebník nebo chlebovku už jsme zmínili, což má svůj důvod. Je to vynikající ochrana před oschnutím, současně jde o místo se stabilní teplotou. Chlebník samotný občas očistěte od prachu či jiných nečistot. Nejjednodušší je na to vlhký hadřík namočený v octové vodě.

Ilustrační foto, Zdroj: Pexels.com

Kusy přímo z pece a lednička

Bochánky nebo ochucené housky přímo z pece, které jsou ještě teplé, jsou v obchodě asi nejlákavější. Jestliže si koupíte právě takový kus, nechte ho doma vychladnout na dobře větraném místě. Pozor, nedávejte pečivo do lednice.

Neviditelná plíseň

Je-li pečivo přímo na slunci, ideálně ještě v plastovém sáčku, vyloženě si říká o rozvoj plísní. U té je nutné si uvědomit, že roste zevnitř střídky (vnitřek pečiva) směrem ven. Jakmile ji tedy najdete na povrchu, obvykle jde o zelenobílé tečky a flíčky, okamžitě se pečiva zbavte. Někdy se sice dá zdánlivě setřít, ale zůstává uvnitř pečiva.

Používáte-li pro pečivo opakovaně stejnou utěrku, látku, ošatku nebo jiné nádoby, pravidelně je čistěte od drobků a zbytků. I na nich se mohou usadit plísně, zvláště tehdy, když někam zapadnou. Takový kousek pak snadno ohrozí i čerstvě koupené pečivo.

Materiály

Zmíněné chlebovky se dají koupit v plastu, dřevě a skle. Neexistuje univerzální tip pro vhodnost, každý si musí najít to nejlepší do vlastního prostředí. Máte-li ale na výběr, zůstaňte u přírodních materiálů, ideálně tedy dřeva.

Stran látky je nejlepší len, protože má přirozené antibakteriální vlastnosti. Pravda, i v něm začne pečivo za nějakou dobu osychat, vydrží ale déle než v bavlně. Další novinkou na trhu jsou WrapUp sáčky určené právě pro pečivo. Nepotřebují skoro žádnou údržbu, jsou skladné a hodí se i na cesty. Mají dvě vrstvy s textilní membránou, která slouží i jako ochrana před plísněmi.

Zdroje: TopRecepty, VasePekarna.cz, AkademieKvality, Kupi

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz
Jonáš Jenšovský
Jonáš Jenšovský
Zajímá mě prakticky všechno od starověkých pyramid po obrazy z hlubin vesmíru. Občas bokem napíšu nějakou fantasy nebo vytvořím fiktivní svět.

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA