Točená, kopečková v kornoutu, nanuk na špejli alias „cuc na kládě“. Tohle všechno jsou podoby stejné pochoutky, která se hodí zvláště v parném létě. Jenže kdy lidé zmrzlinu okusili poprvé? Jak tehdy chutnala a jaká byla její cesta do všech koutů světa? Historie zmrzliny sahá od starověké Číny a perských šerbatů až po hladké italské gelato. Tak kde začít?
Led a voda
První „zmrzlina“ vznikla už před 5 000 lety a jak uvádí Sto plus jednička, nebylo to nic složitého. Proto ty uvozovky, protože bychom to dnes sotva nazvali zmrzlinou. Staří Číňané tehdy objevili kombinaci a chuť drceného ledu přelitého různými šťávami. To, co si pak oblíbili v Egyptě, Řecku nebo Persii, bychom tak dnes označili spíš za sorbet.
Honem do hor
Tentokrát nejde o citaci ze Hry o trůny, ale o způsob, jakým si nechal zmrzlinu doručovat římský císař Nero. Podle Abíčka a velmi populární historky totiž vysílal běžce do hor pro led a sníh. Ten pak v nížinách míchali s medem a ovocem. Starověk byl ve znamení zmrzliny pro horních deset tisíc, tedy šlechtu a panovníky.
„Led byl uchováván v hlubokých dómech na dně jam pokrytých slámou. Tato praxe byla běžná po celá další staletí,“ zmiňuje YouTube kanál Pepo, jak to vzniklo.
Evropa a Marco Polo?
Do Evropy měl technologii zmrzliny údajně přivézt Marco Polo, který se ve 13. století vracel z cest po Číně. Realita je ale předmětem historických sporů. Základem je pochybnost, zda Polo do Číny vůbec dorazil, nejspíš se totiž dostal jen do Persie, kde potkal mnoho obchodníků, jejichž příběhy a instrukce si vyslechl.
Dle jiné verze sem zmrzlinu přinesli Arabové, kteří navíc ve středověku přišli s chladícími strojky na její výrobu. Ty se přes Pyrenejský poloostrov dostaly až do dnešní Itálie. Krom toho výše zmíněný Řím je právě evropské centrum. Polo ji tak spíš zpopularizoval, než vynalezl nebo přivezl.
Evropská šlechta mlsá
Do dvorských kruhů pronikl pamlsek skrze Kateřinu Medicejskou. Ta si přivezla na svůj pařížský dvůr i jednoho ze „zmrzlinářů“, konkrétně osobního kuchaře Bernarda Buontalentiho. Evropský kontinent během 16. století obecně zdokonalil jak techniky výroby, tak i metody konzervace ledu, a tedy konečného výrobku. Za to vděčíme především Italům, kteří vyrobili první skutečnou zmrzlinu.

Nová Kriminálka Anděl je dospělejší a komplexnější. Tvůrci prozradili, o čem bude prvních 8 epizod
Tu má na svědomí Blasius Villafranca, který v roce 1550 stvořil první krémovou směs pomocí ledu posypaného solí, což přispělo ke konzervaci výsledku. Jde o první směs s mlékem a smetanou. Již zmíněný kuchař královny Kateřiny pak vytvořil první gelato.

První kavárna
Do povědomí o dostupnosti širší veřejnosti se zmrzlina dostala koncem 17. století. Roku 1686 si v Paříži otevřel kavárnu Sicilan Francesco Procopio a začal tu prodávat sorbety i zmrzliny. Právě jeho tak lze pokládat za otce moderní zmrzliny. Jeho podnik Le Procope funguje navíc dodnes.
Průmyslová výroba
Jakmile se něco dostane mezi lidi, je už jen krůček k tomu vyrábět to ve velkém. V roce 1846 tak byl v Americe patentován první ruční stroj na Villafrancově principu. Počátek 20. století je tak začátkem éry velkovýroby zmrzliny. Právě zmrzlina je tak něčím, co spojilo staletí i národy a překonává veškeré bariéry. Až si tedy dáte příště někde kopeček, pamatujte, že jste součástí tradice staré tisíce let.

Kriminálka Anděl má novou posilu. Marta Dancingerová: Točili jsme případy, které i nám, hercům, vyrazily dech
Zdroje: StoPlusJednicka, LideAZeme, Abicko, Youtube