Dýně neodmyslitelně patří k podzimu a taky Halloweenu, jehož oblíbenost je u nás v poslední době na vzestupu. Z dýní si můžete připravit chutný pokrm plný vitamínů, ale i krásné dekorace na zahradu či do obýváku. Můžete vidět, jak se jimi v tomto období plní regály na zeleninu v obchodech, ale jakou dýni z toho nespočtu druhů vlastně použít na výbornou polévku a jakou zase zvolit na vyřezávání? A jaké jsou vlastně ty nejoblíbenější? Na to se pojďme podívat.
Dietní a plné vitamínů
Dýně se stávají čím dál častěji součástí našeho jídelníčku především proto, že se dají použít na několik způsobů. Můžeme z ní připravit chutnou krémovou polévku, pyré, lívance, marmeládu nebo dokonce kompot. Dýně jsou bohaté na minerály i vitamíny a jsou tvořeny z cca 90% vodou, tudíž jsou také oblíbenou potravinou při dietách.
Nejoblíbenější dýně, které byste měli zařadit do jídelníčku
První a nejoblíbenější dýní vůbec je hokaido, která se nemusí před tepelnou úpravou loupat. Stačí ji rozkrojit na půl, vydlabat vnitřek a rozkrájet na menší kusy. Semínka si však můžete nechat stranou a opéct je nasolené v troubě a takto si z připravit chutný snack k televizi. Tato dýně poslouží výborně do krémových polévek, jako příloha ve formě pyré či surovina, která zpestří i obyčejné rizoto.
Hned druhou nejoblíbenější v závěsu za hokaido je máslová dýně. Svým tvarem připomíná spíše hrušku a občas může být její slupka narůžovělá až šedá. Uvnitř je však krásně oranžová a je bohatá na vitamíny a omega-3 masné kyseliny. Tuhle dýni můžete využít také do polévek či pyré, do koláčů, marmelád, nebo jako přílohu například ve formě hranolek. Rozdíl je v tom, že je nutné ji nejprve oloupat.
Muškátová dýně není u nás tak častou odrůdou, a to proto, že je náročná na pěstování. Na druhou stranu má však ze všech dýní nejvýraznější chuť. Mimo svou jemnou chuť také přidá do pokrmů vůni muškátového ořechu. Můžete ji využít do polévek či pyré, ale také je výborná zapečená se směsí dle vlastních preferencí.
Špagetová dýně v poslední době nabírá na popularitě především proto, že po tepelné úpravě dostojí svému jménu a můžete ji využít jako nudle do polévky, či právě jako špagety k omáčce. Její špagetovou strukturu můžete však využít i jako základ fit placiček, které připomínají bramboráčky. Dýně se výborně hodí k jakékoliv zelenině.
Některým se rozhodně vyhněte
Co se týče jídla, ne všechny jsou vhodné ke zpracování v naší kuchyni. Mezi takové patří dekorativní dýně, které opravdu využijte jen k ozdobení domácnosti. Ke konzumaci nejsou vhodné okrasné dýně, protože mohou způsobit gastrointestinální potíže, jak varoval dTest. Některé dekorativní druhy totiž obsahují toxické látky nahořklé chuti. Ty mohou vést k potížím jako zvracení a průjem.

Michal Pešek z Pitavala miloval ženy, Ferrari a život na 200 %. Jeho konec byl ale krutý a zemřel příliš mladý
Dekorativní dýně
Na dekoraci a zábavné vyřezávání použijte však tykev velkoplodou nebo mexickou dýni, které v tomto období naleznete skoro v každém obchodě či lokálních zahradnictvích. Před samotným vyřezáváním doporučujeme dýni omýt a osušit.
Když budete mít tykev velkoplodou vyřezanou, doporučuji nevyhazovat semínka a dužinu. Semínka můžete opéct nasolená v troubě a z dužiny připravit chutnou polévku, takže po těžké práci s vyřezáváním budete mít i odměnu v podobně snacku k televizi a chutné večeře.
Pokud chcete, aby vám vyřezaná dýně vydržela co nejdéle, zkuste všechny okraje otřít vazelínou a vnitřek dýně vydlabat opravdu pečlivě a nenechávat uvnitř žádná semena ani vlákna.
Inspirovat se k originálnímu vyřezávání můžete na internetu. Někteří rozhodně nekončí vyřezáním očí a úst plných zubů.
