Martin Hranáč (43) se v nové řadě Hell’s Kitchen Česko objeví v roli vrchního číšníka. Bývalý finalista reality show VyVolení se netají tím, že číšnictví je jeho skutečná profese – a zároveň něco, co ho dodnes baví a naplňuje. Divákům ale slibuje i pořádnou dávku humoru a zákulisních momentů.
Výřečný číšník s hereckým přesahem
Martin Hranáč si v Hell’s Kitchen Česko střihl roli vrchního číšníka – a přestože má v restauraci stejné povinnosti jako ostatní, štáb vsadil i na jeho osobnost. „Myslím, že štáb chtěl využít moji výřečnost a skutečnou profesi číšníka,“ řekl pro TV Nova. Přiznal ale s úsměvem, že dokonalý číšník možná není: „Asi nejsem ten nejlepší číšník, ale umím ve spoustě situací improvizovat, takže zákazník většinou nepozná chyby.“
S respektem přistupoval i ke kuchařské autoritě pořadu – šéfkuchaři Janu Punčochářovi. „Potkali jsme se nedávno při natáčení jiné akce a působil velmi profesionálně – ať už jako kuchař, tak svým vystupováním před kamerou,“ vzpomíná. Společné natáčení si ale nakonec užil: „Velmi vtipný a přátelský člověk, troufám si říct, že jsme si sedli. Tedy alespoň on mně ano. Jestli i já jemu, na to se budete muset zeptat Honzy.“
Práce číšníka je umění i dřina
Ačkoli je Martin Hranáč známý z televize i sociálních sítí, původní profesí je číšník. „Jsem vyučený číšník a hned po škole jsem několik let v oboru pracoval,“ připomíná. Zkusil i showbyznys, ale nakonec zakotvil zpět v gastronomii – aktuálně pracuje v berlínské restauraci, kde ho podle jeho slov drží skvělý kolektiv.
Na práci číšníka má jasný pohled. „Dobrý číšník musí být milý k zákazníkům a být připraven plnit každé jejich přání. Málokdo si uvědomuje, že ani číšníci nemají každý den skvělou náladu. Profesionalita se pozná právě podle toho, že to na sobě nedají znát,“ vysvětluje. Sám si u personálu všímá hlavně dvou věcí: „Pozitivního přístupu a ochoty.“
Překvapivě přiznává, že jako kuchař moc neexceluje. „Mám asi pět oblíbených jídel, která vařím pořád dokola, a v těch jsem už fakt dobrý. Pokud chci něco speciálního, raději si zajdu do restaurace. Ve vaření jsem typický chlap – uvařím, ale zůstane po mně neskutečný nepořádek v kuchyni.“
Co čekat od show a co plánuje dál
Kromě servisu měl Martin Hranáč v pořadu i další roli – být oporou soutěžícím. „Možná částečně ano, ale aby to fungovalo, je důležité, aby se všichni cítili dobře a uvolněně. Pak můžete házet vtípky, které mají pozitivní odezvu. Snažil jsem se být hlavně příjemný, a to nejen na soutěžící, ale i na štáb,“ dodává.
Detaily o zákulisí si zatím nechává pro sebe, diváky ale láká k obrazovkám: „Sledujte Hell’s Kitchen Česko už od konce prázdnin a sami uvidíte. Určitě se můžete těšit na skvělé soutěžící a spoustu humorných situací, kdy jsem byl i já několikrát štábem nachytán.“
Léto stráví pracovně, hlavně v restauraci. A i když ho gastronomické poznávání v zahraničí láká, letos dává přednost odpočinku: „Když jsem v zahraničí, rád ochutnávám místní kuchyni a poznávám kulturu. I když v poslední době spíš na dovolené hlavně odpočívám.“
Tímto krokem si TV Nova zajistila nespočet nových přiznivců show, protože Martin Hranáč má na svém Instagramu přes 450 tisíc sledujících a své příznivce neskutečně baví. Jeho videa jsou vtipná a trefná. A to nemluvíme o vtipných hláškách, kterými baví své publikum.
Na Hell´s Kitchen se můžete těšit od 27. srpna na Nově, o den dříve pak na ONEPLAY.

S kým žije Bohouš Josef: Po dvou rozvodech a čtyřnásobném bypassu našel klid a inspiraci na Moravě
Zdroj: TV Nova, Hell´s Kitchen Česko, Rozhovor s M. Hranáčem