Čím se živí astronauti: První jídlo pozřené na Měsíci byla kostka slaniny a jaké další pokrmy dostávají

Jakmile začala americká NASA pracovat na posílání lidských posádek do vesmíru, vyvstala nevyhnutelně zcela klíčová otázka: Co tam budou jíst? Vesmírná potrava musela totiž vyhovovat nejedné zvláštní podmínce. Pro začátek ji muselo být snadné přepravovat, musela být výživná a sytá, protože astronauti spotřebují hodně kalorií. A musela jim vydržet.

REKLAMA

Tekuté verze

Technologie jídla vyvíjela NASA po dlouhé dekády. V prvních misích v letech 1958-1963 si museli astronauti vystačit s polotekutými tubami, jejichž obsah byl celkem bez chuti. To se zlepšilo během misí Gemini (1965-1966) a Apollo (1961-1975). Sušené mléko, káva, grepy nebo dokonce polévky. Tohle všechno bylo zkrátka vysušeno, a pak se přidala trocha vody. Taky jste si vzpomněli na instantní polévky?

Vše v kostce

Dále NASA začala všechno tvarovat do kostek. V této formě vznikl skořicový chleba, jahody i slanina. To vše bylo součástí výživné vesmírné snídaně, zatímco svačinky zahrnovaly kostky cukru, čokolády a burákového másla. Například první jídlo pozřené na Měsíci byla kostka slaniny.

Během misí Apollo měli astronauti poprvé přístup k vroucí vodě, což přípravu jídla dosti usnadnilo a taky značně vylepšilo výslednou chuť.

Jídelní balíčky

Při tomto pojmu si někdo možná vybaví obědy v ubrousku, které dostával v dětství na táboře. No, není to tak daleko od pravdy. Dalším pokrokem vesmírného stravování bylo balení, konkrétně „spoon-bowl pack“. Vypadá to jako uzavíratelný sáček určený do mrazáku. Byl plný sušeného jídla a dal se zavodnit ventilem na spodní části.

Horká voda změnila cihličky na poživatelný oběd jako kuřecí polévku, kuře s rýží nebo špagety s masovou omáčkou. Skrze malý otvor nahoře pak astronaut vložil lžíci a mohl stolovat bez obav z toho, že kolem něj bude všechno poletovat.

FOTO: <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2015-09-20_Space_food_samples_-_4.jpg">Maksym Kozlenko</a>, <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0">CC BY-SA 4.0</a>, via Wikimedia Commons
FOTO: Maksym Kozlenko, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Chutnalo jim to?

Kromě výživné hodnoty a trvanlivosti záleží při delším pobytu ve vesmíru také na chuti. Jak to vlastně chutnalo? Článek v Nutrition Today z podzimu 1969 uvádí vyjádření, že astronautům jídlo opravdu chutnalo. „Výběr byl uspokojivý a bylo toho dost na to, aby neměli hlad a mohli bez problémů udržovat kondici k výkonu práce.“

Nelze to považovat za nějaké zvláštní potvrzení, ale pravdou je, že laťka kvality musela jít v tomto ohledu trochu níž. Navíc chuťové buňky reagují zcela jinak než při jídle požívaném na normálním vzduchu. K tomu snížená gravitace a suché prostředí. To všechno snižuje lidské vnímání chuti až o 30 %.

Aldrinovo stanovisko a pozdější přínos

Například slavný Buzz Aldrin si na své misi velmi oblíbil předkrmy. „Byly vybrány jeden po druhém tak, aby se určitě vešly do balíčku, a byly skutečně vynikající,“ vysvětlil později. Hodně patentů NASA určených pro práci ve vesmíru se později dostalo i do běžné distribuce. Respektive další firmy kupovaly a kupují licence na využití. Například dětské přesnídávky ve skleničkách pochází právě z vývoje stravy pro astronauty. Není to zdaleka jediný případ, věci vyrobené pomocí patentů od NASA používáte pravděpodobně denně.

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz
Jonáš Jenšovský
Jonáš Jenšovský
Zajímá mě prakticky všechno od starověkých pyramid po obrazy z hlubin vesmíru. Občas bokem napíšu nějakou fantasy nebo vytvořím fiktivní svět.

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA