Chybu dělají téměř všichni. Patříte mezi ně? Do lednice tohle ovoce a zelenina nepatří

Snad v každé lednici najdete speciální šuplík určený na skladování ovoce a zeleniny. Celkem logicky nás to pak svádí k tomu, abychom veškeré námi zakoupené plody skladovali na dně lednice. Jenže pozor! Některé druhy ovoce a zeleniny nemají v lednici co dělat – přesto je tam ale většina z nás dává. Nepatříte náhodou mezi ně i vy?

REKLAMA

Pozor na aromatické druhy zeleniny

Jaké druhy zeleniny nepatří do lednice? Jako první horké kandidáty můžeme označit cibuli, česnek a šalotku. Jde o aromatickou zeleninu známou pro svůj typický odér. A právě ten by ve vaší lednici mohl napáchat velkou paseku. Kromě toho může česnek dokonce v lednici vyklíčit, zatímco cibule nebo šalotka při pobytu v chladu snadno “zgumovatí”.

Patří banány, melouny a citrusy do lednice?

Zapátrejte v paměti, jestli jste někdy po nákupu do své lednice uložili banány, citrusy nebo třeba meloun. Pokud ano, dopustili jste se časté chyby. Většině exotického ovoce nedělá chlad dobře, spíše naopak. Banány v chladu rychle hnědnou a měknou. Koupíte-li nezralé nazelenalé banány a vložíte je do lednice, jednoduše nedozrají.

Pobyt v šuplíku vaší lednice s největší pravděpodobností nepřežije ani meloun, aniž by si přitom dokázal zachovat svou kvalitu. V lednici totiž snadno dojde ke změně struktury dužiny. A totéž platí také o citrusech, které se mohou v lednici daleko rychleji kazit.

Papriky a rajčata

Rajčata a papriky nachází své místo v našich lednicích poměrně často. Skladujete je v chladu i vy? Chyba! Nejen rajčata, ale i papriky si totiž domů v drtivé většině případů doneseme ještě ne tak úplně zralé. Proto potřebují ještě trochu dozrát, aby získaly svou bohatou chuť. Při nízkých teplotách se jim to ale nepovede – rajčata budou tvrdá a světlá, paprika mdlá a málo sladká.

Brambory

Opravdu se najde někdo, kdo uloží brambory do lednice? Možná vás to překvapí, ale je tomu tak. Brambory ale nemají v lednici co dělat. Skladovat by se měly na suchém, tmavém a chladném místě. Pokud je vložíte do lednice, dosáhnete stejného efektu, jako by vám zmrzly – vytvoří se v nich větší množství akrylamidu, který může mít negativní vliv na vaše zdraví.

Jablka a hrušky

Kdo by nemiloval šťavnatá jablka a sladké hrušky! Mnoho z nás po nákupu umístí toto ovoce do lednice. A netuší, že právě udělali pořádný přešlap. Pokud jsou jablka příliš zralá, začnou vylučovat ethylen – ten urychluje zrání dalšího ovoce i zeleniny. Ethylen obsahují také hrušky. Oba druhy ovoce správně skladujte třeba v misce na kuchyňské lince.

Ananas

Ani ananas nemá v lednici co dělat. Pokud jste si mysleli, že díky pobytu v chladném prostředí bude chutnější, sladší a možná i šťavnatější, dočkáte se tak akorát pravého opaku.

A jak jste na tom vy? Které ovoce a zelenina má místo ve vaší lednici?

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA