Česnek je považován za přírodní antibiotikum. I zde však platí, že všeho s mírou

Česneku se přezdívá přírodní antibiotikum a na jeho zdravotní benefity se sází už odnepaměti. Obsahuje alicin – jde významnou látku, která vzniká při rozdrcení česneku. Najdete v něm také bílkoviny, vitamíny skupiny B, minerály jako draslík, železo, fosfor nebo mangan a nechybí ani vitamín C. Ačkoli česnek umí v mnoha ohledech pomoci, lze se s ním i předávkovat a pak už škodí.

REKLAMA

Česnek se používá už tisíce let

Česnek v přírodní medicíně využíváme už po tisíce let. Sanskrtské záznamy poukazují na jeho používání již před 5 000 lety a v čínské medicíně se jeho pozitivní efekt na zdraví využívá již více jak 3 000 let. Používali jej dokonce i staří Řekové, Babyloňané, Římané i Egypťané. A dobře věděli proč.

Česnek, Ilustrační foto, Zdroj: Pexels.com
Česnek, Ilustrační foto, Zdroj: Pexels.com

Napříč celým světem se česnek používá k léčbě celé řady zdravotních neduhů – od infekce přes hadí uštknutí až po hypertenzi. Může být skvělým pomocníkem například pro snížení hladiny cholesterolu i jako prevence rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Zažitou klasikou je použití česneku proti nachlazení. A co takové dětské roupy – nutila vás jako dítě maminka či babička sníst stroužek česneku, abyste tyhle malé potvůrky vyhnaly?

Dá se česnekem předávkovat?

Všichni dobře víme, že má česnek spoustu výhod pro naše zdraví. Kdo z vás tušil, že se s ním můžete i předávkovat, a naopak si ublížit? Poukazuje na to studie zveřejněná na webu PubMed, která varuje před nadměrnou konzumací česneku a jeho negativním vlivem na poškození jater.

Pokus byl proveden na potkanech. Zvířatům byl podáván čerstvý česnek po dobu 28 dnů v různých dávkách (1,0, 2,5 a 5,0 g/kg tělesné hmotnosti denně). Dávka 1,0 na kilogram hmotnosti byla po ukončení studie spojena s výrazným histologickým poškozením jater.

Jak může česnek uškodit zdraví?

Dalo by se říct, že u většiny z nás běžná konzumace česneku s největší pravděpodobností žádné negativní účinky nevyvolá, protože jej jednoduše nekonzumujeme v nezdravém (až přehnaném) množství. Takže když si ho dáte trochu na topinku nebo ho přidáte k pečenému masu, nic tím neriskujete. Přesto je ale třeba vědět, že pravidelná konzumace česneku ve větší míře může způsobit některé zdravotní komplikace.

Některým jedincům může nadměrná konzumace česneku způsobit potíže se zažíváním, žaludeční problémy, nadýmání a plynatost. Objevit se může také nežádoucí pálení žáhy nebo dokonce i kyselý reflux. Obojí je pro člověka velmi nepříjemné, ale také může při dlouhodobém působení dojít k podráždění jícnu.

O tom, že má česnek svůj typický zápach, není pochyb. Už jen jeho loupání způsobí, že nám budou ještě dlouho smrdět – nebo někomu možná vonět – ruce česnekem. Sloučeniny síry nacházející se v česneku jsou po konzumaci z těla vylučovány plícemi i kůží, a to může vést k tělesnému zápachu – jednoduše budete vonět jako česnek. Někteří lidé mohou být na česnek i alergičtí a jeho nadměrná konzumace tak může způsobit kožní reakce.

Zvýšené riziko krvácení

Jedním z vedlejších účinků konzumace česneku může být zvýšené riziko krvácení (zejména pak u pacientů užívajících léky na ředění krve). Česnek má antitrombotické vlastnosti – zabraňuje tvorbě krevních sraženin.

Samozřejmě se nic nestane, když si pochutnáte na topince s česnekem nebo když česnek použijete při přípravě česnekové pomazánky nebo česnečky. Asi jako ke všemu, je třeba i ke konzumaci česneku přistupovat s heslem „všeho s mírou“.

Jak jste na tom s česnekem vy? Máte jej rádi? Používáte česnek cíleně pro nějaké jeho benefity?

Další články ohledně zdraví najdete tady.

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA