Na Štědrý den jsme se všichni nacpali k prasknutí, koledy dohrály a pod stromečkem zbyly jen potrhané papíry. Jenže co teď s tím? Lednice praská ve švech a vy hrajete Tetris s krabičkami, aby se tam vešel ještě ten poslední kousek vánočky. Jenže pozor, bramborový salát není nesmrtelný a schnoucí řízky taky žádnou hitparádu neudělají. Pojďme se podívat, co ještě sníst bez obav o žlučník a co raději přetvořit v novou delikatesu.
Bramborový salát: Tikající bomba v lednici
Všichni ho milujeme. Uleželý, studený, rovnou z mísy. Ale, jak dlouho ho tam syslíte? Majonéza je zrádná potvora. Pokud jste použili tu kupovanou a pasterovanou, máte mírnou výhodu, ale i tak odborníci varují.
Ideální čas na spotřebu je do 48 hodin. Maximálně tři dny, pokud máte v lednici opravdu zimu (2–5 °C). Viníkem rychlé zkázy totiž často není jen vajíčko nebo majonéza, ale překvapivě cibule. Ta začíná kvasit jako první a celý salát znehodnotí. Pokud tedy váš salát pamatuje přípravy z 23. prosince a dnes je Boží hod, zítra už by měl letět do koše. Neriskujte to. Střevní potíže za tu jednu lžíci navíc nestojí.
Řízky a rybí polévka: Křupavost je ta tam
Smažený řízek a kapr je král štědrovečerní tabule, ale druhý den už je to spíš smutný, navlhlý příbuzný. V lednici vám bezpečně vydrží dva až tři dny. Jenže co si budem povídat, ta strouhanka už prostě není ono. Důležité je mít je v uzavřené dóze, aby nenačichly vším ostatním (třeba tím kvasícím salátem).
A co rybí polévka? Tu je potřeba před každým dalším podáváním znovu pořádně převařit. V chladu vydrží podobně jako maso, tedy maximálně tři dny, pak už si zahráváte se zdravím. Pokud jí máte kotel, šup s ní do mrazáku.
Recyklace aneb Jak nevyhazovat jídlo
Možná si teď říkáte, proč jsme toho proboha zase navařili tolik? Je to takový náš národní sport. K tomuto nešvaru se trefně vyjádřila i známá specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková: „Potřeba péct 12 druhů cukroví sypaného cukrem není povinnost, ale zlozvyk,“ uvedla odbornice na svém webu.
A má pravdu. Ale když už ty zbytky máme, pojďme čarovat.
Oschlá vánočka? Udělejte z ní luxusní francouzský toast. Stačí namočit do vajíčka s mlékem a osmažit na másle. Je to nebe v hubě a nikdo nepozná, že vánočka už byla tvrdá jako kámen.
Zbytky cukroví? Rozdrťte je! Smíchejte je s máslem a máte dokonalý korpus na cheesecake. Nebo je nasypte do poháru, proložte ovocem a tvarohem a dezert pro návštěvu je na světě.
A co řízky? Nakrájejte je na nudličky, hoďte do tortilly se zeleninou a dresinkem, nebo je na chvíli naložte do octového nálevu jako utopence. Zní to divoce, ale po té náloži majonézy je to příjemná změna.
Vánoce jsou svátky klidu, tak se nestresujte tím, že musíte všechno dojíst do posledního drobečku. Vaše tělo není popelnice.
Všechny články s vánoční tematikou najdete ZDE.





