Po odvysílání druhého dílu nové řady Ano, šéfe! se diváci ptají: Co se stalo s restaurací U Jelena? Změnilo se něco? A jak se má David, kuchař, který Zdeňka přivítal v Drahotuších s trémou a otevřeností? Odpověď je, že rozhodně nezůstal stát na místě. Doslova.
Druhé setkání přineslo méně chaosu a víc pokory
Zdeněk Pohlreich se s odstupem času vydal znovu na místo činu v Drahotuších. Chtěl vidět, jak David a jeho tým naložili s doporučeními, která během natáčení dostali. V restauraci ho přivítalo upravenější prostředí, lepší organizace a především známá tvář Eviťa, která měla z jeho přítomnosti upřímnou radost.
Šéf ocenil čistotu a pořádek, který v podniku nově vládne. David byl viditelně nervózní, ale odhodlaný ukázat, co se od posledního setkání naučil. První pokus ale nevyšel podle představ. „Very rare biftek“ vyvolal pozdvižení, a David se za něj serval slovně sám se sebou. Nasypal si za to na hlavu sprostá slova. Na druhý pokus ale všechno klaplo. „Chutná to dobře, nemůžu říci půl slova. Aby se nestalo, co mě, stačí si do kuchyně koupit teploměr. Není to průšvih,“ zhodnotil Zdeněk Pohlreich s úlevou.
Nová adresa, staré hodnoty
Po natáčení se podnik přestěhoval. Adresa restaurace se tedy změnila, ale David zůstal svůj. Dál vaří podle šéfových rad, drží si jednoduchost a poctivost. Na celý zážitek vzpomíná s vděčností: „Za zkušenost s natáčením jsem vděčný. Zdeněk Pohlreich nás posunul správným směrem. Když se totiž denně pohybujete v té stejné restauraci a kuchyni, nevidíte, co vidí ti, kteří přijdou zvenku.“
K natáčení se váže i osobní vzpomínka, která pro Davida znamenala možná víc než všechno ostatní. „Jsem rád, že si se mnou šéf hodně povídal i mimo kameru, to mě motivovalo hodně. Naučilo nejvíc. Zkrátka bych všem, kterým se kšeft moc nehýbe, radil pozvat si někoho na konzultaci. Zdeněk Pohlreich je pro mě virtuos s nožem v ruce, který má co říci a kuchyni fakt rozumí. A není důvod se ho bát.“
Jedna hvězda jako výzva
Na závěr inspekce přišlo i hodnocení. David a jeho tým si vysloužili obrovskou pochvalu za proměnu interiéru, ale i za přístup. Pohlreich ocenil, že Davidovi „nesmrdí práce“, což v gastronomii není samozřejmost.
Jako povzbuzení a závazek do budoucna předal šéf podniku jednu hvězdu. Ne jako známku dokonalosti, ale jako motivaci. Hvězdu, která má Davida vést k tomu, aby se zlepšoval každý den. A podle všeho ji bere vážně.

Triky restaurací, jak z hostů vytáhnout víc peněz: Hudba, design a další neviditelné zbraně podniků

Pamela z Účastníků zájezdu po 20 letech: Jitka Kocurová je dnes půvabnou babičkou a podnikatelkou
Zdroje: autor, FTV Prima, Ano šéfe